Italijanski akademik izazvao kontroverze tvrdnjom da je recept za karbonaru američki
Komentari27/03/2023
-23:37
Italijanski akademik Alberto Grandi izazvao je kontroverzu tvrdnjom da je recept za karbonaru američki, kao i izjavom da je jedino mesto na svetu gde se nalazi verodostojni parmezan Viskonsin.
Profesor istorije hrane na Univerzitetu u Parmi, takođe je tvrdio da su tiramisu i paneton relativno novi izumi i da većina Italijana nije ni čula za picu pre 1950-ih, preneo je Gardijan.
Ovaj akademik je poznat po hrabrim izjavama o italijanskoj hrani, ali za najveće italijansko udruženje farmera Koldireti, Grandijev "nadrealni napad na italijansku hranu" veoma je simptomatičan ako se zna da se vlada u Rimu nedavno kandidovala za nematerijalnu kulturnu baštinu na listi Uneska.
"On tvrdi da su Amerikanci izmislili karbonaru, a da su paneton i tiramisu novi komercijalni proizvodi, a to ide toliko daleko da se postavlja hipoteza o parmezanu i onom proizvedenom u Viskonsinu u SAD, domovini lažnih sireva pod oznakom "Made in Italy", saopštilo je udruženje.
Grandi je takođe izazvao gnev Matea Salvinija, italijanskog zamenika premijera i lidera krajnje desničarske Lige, koji je dugo koristio hranu kao simbol nacionalnog identiteta Italije.
Komentari (0)