Evropa

Jermak: Ukrajina će održati novu mirovnu konferenciju kada je podrži Globalni jug

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2024

-

22:51

Jermak: Ukrajina će održati novu mirovnu konferenciju kada je podrži Globalni jug
Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Nova konferencija o uspostavljanju mira u Ukrajini biće održana pošto Kijev dobije podršku zemalja Globalnog Juga, izjavio je šef Kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

"Na prvom međunarodnom samitu u Švajcarskoj sredinom juna, 96 zemalja zajedno sa nama obnovilo je princip priznavanja međunarodnih granica protiv nasilnog oduzimanja zemlje. Početkom novembra ćemo završiti našu formulu mira, a (predsednik Ukrajine Volodimir) Zelenski je tada rekao da ćemo biti spremni da saslušamo i druge inicijative, kao što su inicijative Kine, Brazila, Južne Afrike, itd., da ih integrišemo u našu formulu mira", rekao je Jermak u intervjuu za Korijere dela sera koji je objavljen danas.

Komentarišući teritorijalne pretenzije Rusije, šef kabineta predsednika je naglasio da je nemoguće graditi mirovni predlog tako što bi se dozvolilo da "oni koji su želeli ovaj rat" utiču na pregovore. 

"Bićemo spremni da održimo međunarodnu konferenciju kada osetimo snagu i podršku Globalnog juga za pregovore sa Rusijom", dodao je on.

Na pitanje da li će ova konferencija biti odložena za sledeću godinu, Jermak je rekao: "Ne znamo, uradićemo to kada za to budu bili pravi uslovi, i nadamo se što je pre moguće".

On je napomenuo da predsednik Ukrajine nikada nije govorio o teritorijalnom kompromisu, već samo o potrebi prihvatanja međunarodno priznatih granica, i naglasio da se o pitanju pripadnosti Krima i Donbasa Ukrajini "ne pregovara".

"Uveravaju nas da i zemlje globalnog juga osuđuju rusku invaziju i nasilno zauzimanje teritorije. Međutim, da bi se pregovori započeli, potrebno je da se vratimo na situaciju koja je postojala pre dve godine u četiri ujutru kada odjeknuo je prvi pucanj ruskog topa, hajde da razgovaramo o tome kako da vratimo naš suverenitet na granice iz 1991. godine", rekao je Jermak.

Odgovarajući na pitanje novinara o predsedničkim izborima u Ukrajini, Jermak je rekao da će oni biti održani odmah po završetku rata.

"Zelenski vrlo jasno kaže da želi da svi vojnici mogu da glasaju, kao i izbeglice koje su trenutno u inostranstvu. Ali danas bi sredstva trebalo da budu usmerena u rat", rekao je Jermak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa