Evropa

Kancelarija NATO u Ženevi neće narušiti švajcarsku neutralnost

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

23:35

Kancelarija NATO u Ženevi neće narušiti švajcarsku neutralnost
NATO - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Šef nove kancelarije NATO u Ženevi Hoakin Molina izjavio je danas da njegov položaj ne narušava neutralnost zemlje domaćina jer nije nadležan za odnose sa Bernom.

"Moja kancelarija nema nikakve veze sa bilateralnim poslovima. To je nešto što je dogovoreno između Brisela i Berna. prisustvo kancelarije za vezu ovde ni na koji način ne utiče na švajcarsku neutralnost, niti na razgovore između Švajcarske i NATO", rekao je Molina u prvom intervjuu za švajcarske medije nakon preuzimanja funkcije, prenosi Svis info.

Molina je odbio da prokomentariše nedavni izveštaj Komisije za budućnost bezbednosne politike, koju je naručila švajcarska predsednica Viola Amherd, a u kojem se preporučuju bliže veze  Švajcarske i NATO-a.

On je podsetio da je NATO uvek radio sa međunarodnim organizacijama u Ženevi, mnogo pre otvaranja kancelarije.

"U širem smislu, međunarodna bezbednost je sve važnija u pejzažu sa kojim se suočavamo. A NATO je posvećen međunarodnom poretku zasnovanom na vladavini prava", rekao je Molina i dodao da Alijansa takođe želi da pokaže da nije samo odbrambeni vojni savez, jer sada se, kako je naveo, "pozicionira na veoma širokom pristupu bezbednosti, od sajber pretnji do migranata, klimatskih promena i borbe protiv terorizma''.

"Nedavni samit NATO u Vašingtonu dao je visoko mesto međunarodnom humanitarnom pravu. Činjenica da su Ženevske konvencije i NATO pokrenute iste godine u stvari nije slučajnost. Svet je odgovorio na pristup koji je postojao posle Drugog svetskog rata", istakao je on.

Kako je naveo, međunarodno humanitarno pravo NATO je testirao u nekoliko sukoba.

"Odluka o intervenciji na Balkanu 1990-ih bila je upravo odgovor na kršenje ovog zakona i ljudskih prava. Da li su svi problemi rešeni? Jasno da nisu, ali to nije krivica NATO. Bili smo deo rešenja", tvrdi Molina.

Molina je istakao da će NATO nastaviti da čvrsto podržava Ukrajinu, ali je odbio da komentariše da li će se ta zemlja uskoro pridružiti Alijansi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa