Region

"Tamo se planira i vodi rat": Milanović objasnio zašto je protiv učešća Hrvatske u NATO misiji pomoći Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2024

-

16:34

"Tamo se planira i vodi rat": Milanović objasnio zašto je protiv učešća Hrvatske u NATO misiji pomoći Ukrajini
Tanjug/FOTO HINA/Daniel Kasap - Copyright Tanjug/FOTO HINA/Daniel Kasap

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je od početka bio jasan oko toga da ne želi da Hrvatska učestvuje u NATO misiji za bezbednosnu pomoć i obuku za Ukrajinu (NSATU), javlja Index.hr.

"Ljudi glasaju na osnovu informisanosti, znanja, iskustva i vodeći računa o nacionalnim interesima. Ne treba da idemo kao guske u magli", rekao je Milanović u Makarskoj odgovarajući na pitanje o glasanju u saboru koje je odloženo jer vlada nije mogla da skupi dvotrećinsku većinu. 

Prema njegovim rečima, tu bi u principu priča sa normalnim premijerom trebalo da bude završena. 

"Ovo je ratno delovanje, tamo se planira i vodi rat. Svejedno je da li je u Visbadenu, Kijevu... Znam to mesecima, zna i (hrvatski premijer Andrej) Plenković i ovo laganje koje smo slušali je kulminacija jednog majndseta, ne možeš to ljudima uskraćivati. To je politička odluka", kazao je on.

NATO strukture su, rekao je predsednik Hrvatske, donele odluku i istog trena počele da planiraju nešto drugo. 

Na samitu se ni o čemu ne glasa, pa nije, kako je kazao, ni imao protiv čega da glasa. Odluka o misiji je, rekao je Milanović, doneta u julu, a planiranje je počelo već u junu. 

"Moj vojni savetnik je pola života proveo u NATO-u, pravi ruski čovek. Od jula do danas je samo devet od 30 država preuzelo obavezu. Gde je žurba, zašto hrliš, momče? Američki izbori su za dve sedmice, možda cela stvar stane. Ta vrsta mahnitog insistiranja da se sad nešto tu, po svaku cenu, svi koji su protiv su za Putina… To je štetno za RH, to je nezrelo ponašanje. Pa nisam ja taj koga su finansirali Rusi, HDZ su finansirali Rusi 2014. i 2015.", istakao je Milanović, preneo je hrvatski N1.

On je dodao da je "HDZ finansiran ruskim parama dok se Plenković igrao rata i bio poslanik u EP-u".

"U kući obešenog konopac se ne spominje. Pa nemojte mi vi spominjati ruski novac. Znate kako je Rusija počela finansirati HDZ i to nakon ruskog upada na Krim. Počelo je tako što sam ja dao državljanstvo Gariju Kasparovu. On je molio, tražio hrvatsko državljanstvo jer mu je ruski pasoš istekao i bilo ga je strah da ide u Moskvu", naglasio je Milanović.

Prema njegovim rečima on je bio najglasniji kritičar Putina i normalno je da se Rusima nije dopao, pa su krenuli da finansiraju HDZ. 

Nakon četiri meseca misija još nije krenula, a Milanović u tome vidi da zemlje kalkulišu i čekaju. 

"Treba da dođe neki ćata iz Brisela? Pa i njemu su u ovoj situaciji vrata sabora zatvorena, nemaju se zašto strane zastave vešati po Zrinjevcu. Ne može u sabor dolaziti trgovački putnik iz Brisela ili Vašingtona i objašnjavati kako treba da se glasa. Pa valjda naši poslanici znaju. Neka odluče", kazao je Milanović. 

On je istakao da ne želi da Hrvatska učestvuje u tome. 

"Sada stotine hrvatskih vojnika čeka zbog ovog što mahnita", kazao je on.

To se zove pakost i nezrelost, naveo je predsednik Hrvatske. 

"Ja poštujem Ustav, on ga gazi, satire, ubija Boga u njemu, sve vreme to radi. On je provalnik, sve vreme pokušava da uđe u tuđi prostor koji je mali. Čovek konstantno ide sa pajserom i obija prostor koji nije njegov. On kaže da će biti premijer dok god to hrvatski narod bude želeo, majke mi moje je to rekao", rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović nije dao saglasnost na predlog vladine odluke o učešću pripadnika hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini, saopšteno je 1. oktobra.

Milanović je saopštio da je rat u Ukrajini posledica ruske agresije, ali da ne predstavlja napad na neku od članica NATO i da ne može biti aktiviran član 5. Severnoatlantskog ugovora pa da, kako je naveo, ne postoji ni međunarodno-pravna obaveza učešća Hrvatske u aktivnostima koje bi je povezale s tim ratom.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa