Evropa

"Veliki napad na ekonomski sitem EU": U Bugarskoj otkrivena radnja koja je falsifikovala evre, dolare i leve

Komentari

Autor: Euronews

22/10/2024

-

20:33

"Veliki napad na ekonomski sitem EU": U Bugarskoj otkrivena radnja koja je falsifikovala evre, dolare i leve
"Veliki napad na ekonomski sitem EU": U Bugarskoj otkrivena radnja koja je falsifikovala evre, dolare i leve - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska policija zaplenila je veliku količinu falsifikovanih novčanica, nakon što je u severnom gradu Šumenu otkrila ilegalnu radnju gde je novac štampan. Istražitelji ističu da je štampanje evra, dolara i leva predstavilo ozbiljan napad na ekonomske sisteme ne samo Bugarske, već i Evropske unije.

Vlasti u Bugarskoj saopštile se da su lažne novčanice, napravljene u apoenima od 50 bugarskih leva, 50 dolara i 500 evra, puštene u promet, prolazeći kroz nekoliko banaka i bankomata.

Bojan Raev, zamenik načelnika Generalnog direktorata za borbu protiv organizovanog kriminala, rekao je da su vlasti pronašle značajnu seriju bugarskih novčanica od 50 leva.

"Pronađene su novčanice od 50 dolara u pripremi, kao i štamparske ploče potrebne za izradu. Policija je pronašla i novčanice od 500 evra spremne i odštampane", rekao je Raev na konferenciji za novinare u Sofiji.

U akciji su uhapšena dva muškarca, od ranije poznata policiji.

Grupa je uspešno pustila u promet oko 37.500 bugarskih leva u falsifikovanim novčanicama i proizvela oko pola miliona evra.

Evropska centralna banka je istakla da su lažne novčanice evra među najsloženijim falsifikatima koje su stručnjaci do sada videli, ali, uprkos tome, detektovane su u nekoliko zemalja članica Unije.

"Analiza novčanica od 500 evra pokazala je da se radi o takozvanoj supernovčanici, odnosno u pitanju je falsifikat izuzetno visokog kvaliteta", saopštile su vlasti.

Zvanična Sofiji saopštila je da je operacija izvedena u saradnji sa američkim i evropskim agencijama.

Komentari (0)

Evropa