Evropa

Tek što su prevezni u Albaniju, migranti moraju da budu vraćeni u Italiju: Liga i Braća Italije reaguju zbog odluke suda

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

16:52

Tek što su prevezni u Albaniju, migranti moraju da budu vraćeni u Italiju: Liga i Braća Italije reaguju zbog odluke suda
Tek što su prevezni u Albaniju, migranti moraju da budu vraćeni u Italiju: Liga i Braća Italije reaguju zbog odluke suda - Copyright Tanjug AP/Vlasov Sulaj

veličina teksta

Aa Aa

Specijalna imigraciona jedinica rimskog suda danas nije potvrdila pritvor za svih 12 migranata koji su odvedeni u novootvoreni italijanski centar za smeštaj i repatrijaciju u Gjaderiju, u Albaniji, na osnovu toga što njihove zemlje porekla, Bangladeš i Egipat, nisu bezbedne.

Sudije su kazale da migranti moraju biti vraćeni u Italiju, prenela je ANSA.

Četvoro migranata koje je italijanska mornarica Libra u sredu odvela sa grupom od 12 migranata u Albaniju smatrana su nepodobnima za boravak u tom centru nakon što je nakon zdravstvenih pregleda u Albaniji otkriveno da su dvojica maloletna, a dvoje pripadaju grupi ranjivih ljudi.

Sudije su posebno odlučile da je "odbijanje da se potvrdi pritvor u objektima i oblastima u Albaniji, koje se smatraju italijanskim graničnim ili tranzitnim područjima, posledica nemogućnosti priznavanja 'bezbednih zemalja' država porekla ljudi koji se drže u pritvoru", neophodan preduslov za sprovođenje ubrzanih graničnih procedura predviđenih novom italijanskom šemom.

Prošle nedelje Italija je zvanično otvorila dva centra u Albaniji, gde planira da procesuira hiljade tražilaca azila van svojih granica.

Prema petogodišnjem ugovoru koji su prošlog novembra potpisali italijanska premijerka Đorđa Meloni i njen albanski kolega Edi Rama, do 3.000 migranata koje svakog meseca prihvati italijanska obalska straža u međunarodnim vodama biće smešteno u Albaniji.

Italijanska Liga i Braća Italije protiv presude da migranti budu vraćeni iz Albanije

Stranka Liga, zamenika italijanskog premijera i ministra saobraćaja Matea Salvinija danas je osudila kao "neprihvatljivu" presudu u kojoj su rimske sudije saopštile da svih 12 migranata koji su držani u objektu pod italijanskom kontrolom u Albaniji moraju da budu vraćeni u Italiju.

Kako je navela Liga, odluka je neprihvatljiva i opasna, prenela je ANSA.

"Proimigrantski nastrojene sudije treba da se kandiduju za izbore, ali znamo da nećemo biti zastrašeni", navodi se u saopštenju stranke.

I desničarska partija Braća Italije (FDI) premijerke Đorđe Meloni, takođe, je kritikovala "pravosudnu levicu" nakon odluke suda.

FDI tvrdi da su levičarski nastrojene sudije "pomogle" parlamentarnoj levici koja je kritikovala dva nova centra u Albaniji.

"Apsurd. Sud ne potvrđuje pritvor migranata u Albaniji. Pravosudna levica priskače u pomoć parlamentarnoj levici", naveo je FDI na platformi "X" (Tviter).

Levica u Italiji, zajedno sa grupama za zaštitu ljudskih prava, navodi da su novi centri nepotrebno skupi, sa procenjenim troškovima od skoro milijardu evra i da neprihvatljivo eksternalizuju pitanje migranata stvarajući "novi Gvantanamo" dok u stvari obrađuju šačicu od 3.000 migranata godišnje od više od 100.000 migranata koji dođu u Italiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa