Evropa

Evropska unija pokreće inicijativu za normalizaciju odnosa sa Sirijom zbog deportacije migranata

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

14:36

Evropska unija pokreće inicijativu za normalizaciju odnosa sa Sirijom zbog deportacije migranata
Evropska unija pokreće inicijativu za normalizaciju odnosa sa Sirijom zbog deportacije migranata - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Neke zemlje Evropske unije, predvođene Italijom, planiraju da pokrenu inicijativu za normalizaciju odnosa sa Sirijom kako bi olakšale deportaciju migranata.

"Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je da je potrebno da se preispita Strategija EU prema Siriji i da se radi sa svim akterima kako bi se stvorili uslovi za dobrovoljan, siguran i održiv povratak sirijskih izbeglica", rekla je Meloni juče pred Senatom uoči sastanka lidera EU.

Nakon što je vlada sirijskog predsednika Bašara al-Asada 2011. godine nasilno suzbila proteste, usledio je građanski rat, tokom kojeg je vlast optužena za upotrebu hemijskog oružja i mučenje. EU je te godine prekinula diplomatske odnose sa Sirijom, a vlast je opstala, zahvaljujući vojnoj podršci ruskog predsednika Vladimira Putina, istakao je Politico.

Meloni planira da ovu temu pokrene na sastanku 27 lidera EU u Briselu, a podršku tim zahtevima daju i druge zemlje, poput Austrije i Mađarske, u kojima su na vlasti stranke desnice.

Ta inicijativa dolazi u trenutku porasta podrške antiimigrantskim partijama nakon evropskih izbora u junu.

U proteklim nedeljama, poljski premijer Donald Tusk naišao je na osudu EU zbog najave o suspenziji azilantskih prava za migrante koji dolaze iz Belorusije, dok je nemački kancelar Olaf Šolc zatvorio granice nakon napada u kojem je učestvovao migrant.

Prema podacima UN, više od milion sirijskih izbeglica i tražilaca azila stiglo je u Evropu u proteklih deset godina, dok je skoro 200.000 Sirijaca i Libanaca pobeglo u Siriju od početka oktobra zbog sukoba u Libanu.

Predsednik Al-Asad teži ponovnom uspostavljanju odnosa sa svojim susedima i globalnim liderima, a ove godine je po prvi put nakon više od decenije učestvovao na sastanku arapskih lidera, gde je primio pozdrav od saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa