Evropa

Kako je Džared Leto naljutio Kijev: Zbog onoga što je rekao na koncertu u Beogradu, Ukrajinci tvrde da ih je "uvredio"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2024

-

16:37

Kako je Džared Leto naljutio Kijev: Zbog onoga što je rekao na koncertu u Beogradu, Ukrajinci tvrde da ih je "uvredio"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poznata američka rok grupa "Thirty Seconds to Mars" održala je prošle nedelje koncert u Beogradu. Za mnoge, pa čak i brojne fanove iz Srbije, ova vest bila je iznenađenje jer najave koncerta gotovo da nije ni bilo, a da je frontmen grupe, inače i Oskarom nagrađeni glumac, boravio u prestonici postalo je poznato tek nakon što je u žižu dospelo ono što je Džared Leto rekao na samom nastupu.

Koncert je održan 11. oktobra u Beogradskoj areni, a u najavi na zvaničnom sajtu stoji da će ovo biti jedini njihov koncert na prostoru bivše Jugoslavije i da se beogradskoj publici vraćaju sa svojim šestim studijskim albumom "It's The End Of The World But It's A Beautiful Day".

Nastup, međutim, nije dospeo u centar pažnje zbog muzike i zbog činjenice da je reč o grupi koja je prodala više od 15 miliona primeraka albuma širom sveta, već zbog Letovog obraćanja ruskim državljanima koji su se našli u publici. Inače, zbog ovoga je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Naime, obraćajući se publici, Leto je upitao koliko se Rusa tu nalazi, što je dočekano gromoglasnim aplauzom, što se vidi na snimcima sa društvenih mreža.

Kao odgovor na ovacije, Leto je rekao: "Nedostajali ste nam, znate to".

"Kažem vam, jednog dana, kada se svi ovi problemi okončaju, doći ćemo u posetu u vašu domovinu. Vratićemo se u Srbiju, idemo gore do Sankt Peterburga, preko Moskve, svratimo u Kijev, ići ćemo na žurke i družiti se sa svima, u redu... tako bi trebalo da bude", rekao je Leto.

Za Kijev je ovo "uvreda"

Snimci ovih izjava su od tada postali viralni na društvenim mrežama i predvidljivo su se našli na udaru žestokih reakcija, a mnogi smatraju da je omalovažavao sukob između Ukrajine i Rusije, prenosi britanski Independent.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine podelilo je snimak na mreži X.

"Džared Leto 'oseća rusku energiju' i njegova želja da nastupi u Rusiji je uvreda za one koji žrtvuju živote da bi odbranili slobodu. Za Rusiju ne može biti mira kada nastavlja sa pokušajima da reši 'problem' samog postojanja Ukrajine", navodi se u saopštenju MSP Ukrajine, koje je uz to objavilo snimak sa koncerta, ali i isečke ratnih prizora iz Ukrajine.

Dalje kritike stigle su od ukrajinskog "influensera" Ihora Lačenkova, koji je rekao: "Džarede Leto, da li ste svesni da u Ukrajini postoji rat, a ne samo neki 'problemi'? Da li ste svesni da Rusi dobrovoljno dolaze ovde da počine genocid i ratne zločine? Ako vam je to što ste rekli u redu, ako saosećate sa ratnim pristalicama, onda niste dobrodošli u ukrajinsku prestonicu Kijev".

Treba napomenuti da je Leto ranije izrazio podršku Ukrajini. 

"Mojim prijateljima i porodici u Ukrajini – srce mi se slama što je ovo eskaliralo na tako razoran način. Molimo vas da vodite računa i budite bezbedni koliko možete. Sa vama sam u mislima i vašim voljenima tokom ovog haotičnog vremena", napisao je on na mreži X nedugo nakon što je rat u Ukrajini počeo.

Leto je takođe odao počast Ukrajini kada je osvojio nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu na dodeli Oskara 2014. za film "Dallas Buyers Club". U svom govoru, koji je usledio usred krize na Krimu, Leto je rekao: "Svim sanjarima širom sveta koji ovo gledaju večeras na mestima kao što su Ukrajina i Venecuela. Želim da kažem da smo ovde i dok se borite da ostvarite svoje snove, mi mislimo na vas večeras".

Britanski Telegraph je kontaktirao Letovog predstavnika za medije, ali zasad se pevač nije oglašavao ovim povodom.

Komentari (0)

Evropa