Evropa

Kišinjev: Kriminalne grupe uz pomoć Rusije imaju nameru da ometaju izbore u Moladviji

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

22:59

Kišinjev: Kriminalne grupe uz pomoć Rusije imaju nameru da ometaju izbore u Moladviji
Samit u Moldaviji - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik moldavske policije Viorel Černauteanu izjavio je danas da kriminalne grupe koje imaju podršku Rusije imaju nameru da ometaju predsedničke izbore u Moldaviji, uključujući pokušaje da zauzmu vladine zgrade.

Černauteanu je rekao da su vandali koji su prošlog mjeseca bacali farbu na javne zgrade prethodnica ozbiljnijim aktima.

"Mi razmišljamo o namerama takvih ljudi i ovde ne govorimo samo o destabilizaciji situacije u zemlji ili masovnom neredu", rekao je on za TV8.

Prema njegovim rečima, oni imaju ambicioznije ciljeve, koji uključuju zauzimanje državnih institucija. Černauteanu je rekao da su oni koji stoje iza vandalizma bili plaćeni 5.000 evra po incidentu, preneo je Rojters.

"Jasno je da Rusija ovo finansira. To se ne dešava tek tako. Ulozi su visoki", istakao je on.

Černauteanu je juče kazao da je više od 130.000 Moldavaca podmićeno od strane mreže kojom upravlja Rusija da glasaju protiv referenduma i za kandidate naklonjene Rusiji.

Rekao je da je samo u septembru prebačeno oko 15 miliona dolara.

Na izborima koji će biti održani 20. oktobra, aktuelna proevropski orjentisana predsednica Maja Sandu boriće se za drugi mandat.

Izbori se održavaju uporedo sa referendumom o insistiranju na članstvu u Evropskoj uniji, a zvaničnici optužuju proruske grupe da nude gotovinu biračima kako bi odbili plebiscit o EU, navela je agencija. Sandu, koja je optužila Rusiju da pokušava da je svrgne, vodi u anketama sa 27 odsto podrške.

Renato Usatij, koji poziva na dobre odnose sa Zapadom i Rusijom, ima podršku 13 odsto građana, dok je smenjeni državni tužilac Aleksandar Stojanoglo, koga podržava proruska levičarska opozicija, na 11 odsto podrške.

Istraživanja pokazuju da članstvo u EU podržava 56 odsto građana, dok je 34 odsto protiv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa