Evropa

Centralna izborna komisija Moldavije zabranila partiji Šansa učešće na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2024

-

20:15

Centralna izborna komisija Moldavije zabranila partiji Šansa učešće na izborima
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Centralna izborna komisija (CIK) Moldavije oduzela je dozvolu za učešće na referendumu i predsedničkim izborima opozicionoj stranci "Šansa", koja se protivi evropskim integracijama, saopštio je danas zamenik predsednika Centralne izborne komisije Pavel Postik.

"'Šansa' je isključena sa liste političkih partija registrovanih za predsedničke izbore i referendum o ustavu 20. oktobra", naveo je Poštik na Fejsbuk stranici.

Ova odluka doneta je nakon zabrane delovanja stranke od strane Žalbenog veća grada Baltija.

Ranije, 12. septembra, u blizini zgrade Centralne izborne komisije Moldavije održan je protestni skup koji je organizovao lider partije Šansa Aleksej Lungu protiv aktuelne predsednice Maje Sandu.

Početkom septembra, partija "Šansa" predala je Centralnoj izbornoj komisiji zemlje dokumente za učešće na referendumu o pridruživanju Evropskoj uniji (EU), kao i na predsedničkim izborima.

Lungu je rekao da će aktivnosti njegove stranke biti usmerene na zaštitu većine građana Moldavije koji se protive "uništenju države".

Referendum o integraciji Moldavije u EU održaće se istog dana kada i predsednički izbori , 20. oktobra. Prema Ustavu Moldavije, predsednik države se bira na četiri godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa