Evropa

Rumunija namerava da kupi moldavsku luku Đurđulešti na Dunavu: Da li je ključni motiv izvoz ukrajinskog žita?

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

19:17

Rumunija namerava da kupi moldavsku luku Đurđulešti na Dunavu: Da li je ključni motiv izvoz ukrajinskog žita?
Rumunija namerava da kupi moldavsku luku Đurđulešti na Dunavu: Da li je ključni motiv izvoz ukrajinskog žita? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rumunija namerava da kupi moldavsku luku Đurđulešti na Dunavu kako bi osnažila svoje logističke kapacitete u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, saopšteno je danas iz rumunske vlade.

Vlada je odobrila memorandum za formiranje komisije za pregovore i otpočinjanje pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), za kupovinu Luke ''Danube Logistics SRL''.

''Rumunska država je izrazila interes za otkup akcija s obzirom na konkurenciju između luke Konstanca i ostalih crnomorskih luka i luka drugih zemalja članica EU, kao i proširenje luke Konstanca i njeno pretvaranje u tržišnog lidera za centralnu i jugoistočnu Evropu'', navodi se u memorandumu koji je danas usvojen.

Luka Đurđuleštu blizu je granica Moldavije s Ukrajinom i Rumunijom, na oko 134 kilometara udaljenosti od Crnog mora, i može joj se prići i rečnim i morskim plovilima, prenosi Rojters.

EBRD je vlasnik operatera ''Danube Logistics SRL'' od 2021. godine.

Rumunija je najveća alternativna ruta za izvoz ukrajinskih žitarica od početka rata Rusije i Ukrajine 2022. godine, a glavna crnomorska luka Rumunije u Konstanci dobila je veliki priliv investicija, uključujući i one iz fondova EU, za povećanje kapaciteta.

Od početka godine Ukrajina je preko Konstance otpremila 4,62 metričkih tona žitarica, a do luke žitarice su dopremane drumskim, železničkim i rečnim saobraćajem.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa