Evropa

Džoana će se kandidovati za predsednika Rumunije kad mu se završi mandat u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2024

-

23:44

Džoana će se kandidovati za predsednika Rumunije kad mu se završi mandat u NATO
AP/Roman Koksarov - Copyright AP/Roman Koksarov

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana saopštio je danas da je odluka da se kandiduje na predsedničkim izborima u Rumuniji njegova lična odluka, ali da će odluku o tome zvanično objaviti kada mu se okonča mandat u Severnoatlanskoj alijansi 1. oktobra.

"Na političkom i institucionom nivou, moram da pratim pravila igre u NATO i objaviću zvanično saopštenje čim mi se završi mandat, što će se dogoditi uskoro", rekao je Džoana za privatnu televiziju Digi24, prenosi Ađerpres.

On je rekao da je odluka da uđe u trku za predsednika Rumunije nije bila laka.

"To je odluka koja sa sobom nosi određen nivo odgovornosti na ličnom nivou, dok se paralelno konsultujete sa porodicom, prijateljima, ljudima koji vas podržavaju... to nije nešto sa čime se igrate, tek tako. Razgovarao sam mnogo, sa velikim brojem ljudi, pričao sam sa rumunskim narodom, širom zemlje. Razgovarao sam i sa dijasporom i smatram da su u ovom trenutku Rumuni i Rumunke spremni za pravu promenu", izjavio je Džoana.

Prema njegovom mišljenju, ovi predsednički izbori su "verovatno najvažnija stvar kroz koju Rumunija prolazi u prethodnih, ako ne 35, bar 20 godina".

"Nadam se svim srcem da će svi Rumuni, i ostale etničke grupe, rumunska dijaspora takođe, izaći u velikom broju na glasanje, jer se odlučuje o budućnosti. Ne pričam samo o narednih pet ili deset godina, rpičam o narednim generacijama", istakao je Džoana.

Predsednički izbori će biti održani 24. novembra (prvi krug) i 8. decembra (ako bude potrebno, drugi krug), a aktuelnom predsedniku Klausu Johanisu mandat ističe u decembru i, s obzirom na to da je dva puta bio predsednik, nema pravo na reizbor.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa