Evropa

Premijer Starmer najavio da će okrenuti novu stranicu u odnosima sa EU

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

13:14

Premijer Starmer najavio da će okrenuti novu stranicu u odnosima sa EU
Tanjug/AP/Benjamin Cremel - Copyright Tanjug/AP/Benjamin Cremel

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Kir Starmer najavio je da će okrenuti novu stranicu u odnosima Velike Britanije i Evropske unije, uprkos razlikama sa Briselom oko predloga u vezi Evropske šeme mobilnosti mladih.

Kako je objavio Gardijan, Starmer je rekao da će "svakako biti izazova" prilikom resetovanja odnosa sa EU, ali i da će biti "okrenuta nova stranica na stari način vođenja ovih pregovora", u pravcu "konstruktivnijeg" pristupa.

On je to rekao tokom puta u Brisel gde je u sredu imao prvi bilateralni sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen.

U Briselu je došlo do frustracije zbog prethodnog odlaganja sastanka, kao i očigledne nepopustljivosti laburističke vlade oko sporazuma o mobilnosti mladih u EU.

Zemlje EU žele da posreduju u postizanju sporazuma da mladi iz zemalja članica mogu da žive i rade u Velikoj Britaniji na određeno vreme, i obrnuto. 

Britanski ministri su zabrinuti da bi to moglo biti shvaćeno kao povratak slobodi kretanja u EU, dok je Starmer rekao novinarima da se njegov stav nije promenio i da je "slobodno kretanje crvena linija". 

Starmer i von der Lajen su razgovarali i o događajima na Bliskom Istoku, ocenjujući da je "nečuven" napad Irana na Izrael navođenim raketama, do koga je došlo u utorak tokom noći.

Većinu projektila presrele su izraelske snage, uz podršku saveznika među kojima su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Starmer i von der Lajen su ocenili da je deeskalacija u tom regionu "od najvećeg značaja", i pozvali su na momentalni prekid sukoba u Libanu i Gazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa