Evropa

Starmer sa Fon der Lajen: Radiću na resetovanju odnosa sa EU, razgovori će biti izazovni

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

22:40

Starmer sa Fon der Lajen: Radiću na resetovanju odnosa sa EU, razgovori će biti izazovni
Tanjug/AP/Benjamin Cremel - Copyright Tanjug/AP/Benjamin Cremel

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Kir Starmer izjavio je danas da će raditi na resetovanju odnosa sa Briselom, nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Starmer, čija je Laburistička partija pobedila na izborima u julu, rekao je da njegova vlada neće tražiti ponovno pregovaranje o sporazumu o Bregzitu na osnovu kojeg Britanija izašla iz Evropske unije 2020. godine, preneo je Rojters.

Međutim, on želi da promeni odnose u nizu oblasti, a Evropska unija deli njegovu želju za zajedničkim bezbednosnim paktom, ali bi pregovori o preprekama u vezi sa kretanje robe i ljudi mogli da budu komplikovaniji.

Britanski premijer priznao je da će biti izazova u razgovorima, ali je rekao da se na sastancima govorilo o okretanju nove stranice odnosa, a ne o upuštanju u goruće teme o kojima bi trebalo raspravljati.

Starmer i Fon der Lajen složili su se da održavaju redovne samite lidera EU i Britanije, a prvi će biti održan početkom 2025.

Oni su se takođe u zajedničkoj izjavi dogovorili da se ponovo sastanu na jesen pre prvog samita, kako bi se "napredovala agenda ojačane saradnje bržim tempom".

U sklopu "resetovanja odnosa sa EU", Starmer je već posetio Berlin, Pariz, Rim i Dablin otkada je izabran za premijera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa