Planeta

Fon der Lajen oštro osudila raketni napad Irana na Izrael: Ovakvi postupci ugrožavaju regionalnu stabilnost

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

12:20

Fon der Lajen oštro osudila raketni napad Irana na Izrael: Ovakvi postupci ugrožavaju regionalnu stabilnost
AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najoštrije je danas osudila iranski napad balističkim raketama na Izrael i upozorila da takve akcije ugrožavaju regionalnu stabilnost i dovode do eskalacije tenzija u "već izuzetno nestabilnoj situaciji".

Fon der Lajen je pozvala "sve strane da zaštite živote nedužnih civila".

"Najoštrije osuđujem jučerašnji napad balističkim projektilima koji je Iran pokrenuo na Izrael. Ovakvi postupci ugrožavaju regionalnu stabilnost i eskaliraju tenzije u ionako izuzetno nestabilnoj situaciji", navela je Fon der Lajen u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije.

Ona je ponovila da EU poziva na prekid vatre duž libansko-izraelske granice i u Gazi, kao i na oslobađanje svih talaca.

Ranije je i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj rekao da EU najoštrije osuđuje iranski napad na Izrael koji, kako je naveo, predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnoj bezbednosti.

On je ponovio da je EU posvećena bezbednosti Izraela, navodi se u saopštenju koje je objavio Savet EU. 

"Još jednom, opasan ciklus napada i odmazdi rizikuje da podstakne nekontrolisanu regionalnu eskalaciju koja nije ni u čijem interesu", upozorio je Borelj.

Naglasio je da je EU u potpunosti posvećena smanjenju tenzija i davanju doprinosa za deeskalaciju situacije kako bi se izbegao "opasan regionalni sukob".  

Borelj je dodao da će EU nastaviti da bude u bliskom kontaktu sa svim akterima radi postizanja tog cilja i pozvao sve strane na uzdržanost. 

Iran je protekle noći ispalio oko 180 balističkih raketa na Izrael kao, kako je saopštila Iranska revolucionarna garda, odgovor na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamenika komandanta operacija Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet