Evropa

Orban preti EU: Ako insistirate sa kaznom, Mađarska će početi da šalje migrante u Brisel

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2024

-

22:51

Orban preti EU: Ako insistirate sa kaznom, Mađarska će početi da šalje migrante u Brisel
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da će Mađarska početi da šalje migrante u Brisel, ako Evropska unija bude insistirala na kazni od 200 miliona evra, koju je Sud pravde izrekao Budimpešti zbog kršenja pravila o azilu.

"Ako Brisel nastavi da insistira na svojoj odluci da nas kazni za odbranu granica EU, oni mogu da dobiju šta žele. Ilegalne migrante koji lupaju na vrata Mađarske prebacićemo na glavni trg u Briselu, rekao je mađarski premijer.

Krajem avgusta mađarska vlada je došla na ideju, pozajmljenu uz malu modifikaciju iz američkog republikanskog priručnika, da svakom migrantu koji pokuša da uđe u zemlju da kartu u jednom pravcu do Brisela, prenosi Politico. Prethodna odluka najvišeg suda EU u junu primorala je Budimpeštu da usvoji politiku prema izbegliocama "bez pritvora", što znači da ne može da zadrži tražioce azila u „tranzitnim zonama“ sličnim zatvorima.

Gradonačelnik Brisela i drugi belgijski zvaničnici kritikovali su ideju Budimpešte, nazvavši je "provokacijom koja je u suprotnosti sa evropskim obavezama", dok Orban insistira da je presuda Suda pravde nepravedna, posebno pošto zemlje zapadne Evrope pooštravaju sopstvene granične kontrole.

"Nemačka je zatvorila svoje granice. Francuska će uspostaviti red na svojim granicama, najavio je novi premijer te zemlje. Holandija je predstavila svoje najstrože antimigracione zakone ikada. Vlade Švedske i Finske pregovaraju o antimigrantskim zakonima. Era slobodnog putovanja bliži kraju", dodao je Orban.

Prema njegovim rečima, Brisel je trebalo da posluša njegov savet, sledi primer Mađarske i ne pušta migrante od samog početka.

"Nemačka je svedočila bezbroj puta o napadima noževima. Otvoreni sukobi su nedeljama dominirali delovima Engleske. U većini zapadnih zemalja situacija je strašna. Nismo srećni što smo bili u pravu. Još uvek nije kasno da dođemo k sebi, ali nažalost to nije ono što vidimo u praksi. Danas se proganjaju i kažnjavaju oni koji brane svoje granice, brane granice Evrope, i oni koji govore istinu. Mađarska mora da plati jer smo branili Evropu", poručio je mađarski premijer. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa