Evropa

Da li će AfD ojačati zbog pokušaja zabrane? Mladi i radnička klasa u Nemačkoj i Evropi sve više naginju udesno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2024

-

10:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko nemačkih poslanika različitih stranaka namerava da pokrene postupak za zabranu desničarske Alternative za Nemačku (AfD). Kao razlog navode povrede ljudskog dostojanstva i slobodnog demokratskog ustavnog poretka. 

Ali taj postupak nije jednostavan. Nekoliko nemačkih medija, pozivajući se na interna dokumenta, izveštava da više članova Bundestaga želi da podnese takozvani parlamentarni zahtev Saveznom ustavnom sudu za zabranu stranke AfD. 

Tim povodom gosti Euronews jutra bili su novinar Deutsche Welle-a Nemanja Rujević i predsednik Instituta za promociju vladavine prava Veljko Rakić.

Rujević kaže da se u nemačkim medijima ova tema tretira kao kontraverzna i obrađuje sa velikom skepsom. Takođe napominje da bi AfD pokušaj zabrane mogao da preokrene u svoju korist, pričom da su žrtve sistema.

"Ovde se skupilo nekoliko desetina poslanika iz različitih partija. Potrebno je pet odsto Bundestaga, dakle svega pet odsto poslanika da se skupi da bi podneli takav zahtev za raspravu o eventualnoj zabrani neke partije. I to se skupilo, međutim to je i dalje puka manjina, pošto u Bundestagu sedi oko 600 poslanika. E sad, velika većina i medija, pa čak i poslanika koji se izjašnjavaju, vrlo su skeptični. Prvo, da li, pošto je proces u stvari političko-pravni, političari, parlament ili vlada mogu da traže da se neka partija zabrani, ali onda odlučuje Ustavni sud. Da li prvo ovo uopšte može da prođe, i drugo, da li je pametno da se uopšte ovako nešto radi. Recimo, ima glasova da je ovo praktično poklon s neba za Alternativu za Nemačku, jer će tek sad moći da kažu 'vidite, mi smo žrtve sistema, i to sad kad smo došli do najveće podrške, kad je najviše naroda uz nas, e sad hoće da nas učutkaju i da nas ugase'. U celoj nemačkoj istoriji zabranjene su svega dve partije, to se dešavalo 50-ih godina. Jedna je bila direktna, da kažemo, naslednica Nacionalsocialističke partije, druga je bila Komunistička partija. Kod njih se dalo utvrditi da su za ukidanje slobodarskog, demokratskog uređenja, kako se to kaže. Da li je to uopšte moguće kod Alternative za Nemačku, koja naravno ima mnogo i neonacista u svojim redovima, ali vrlo pametno taktizira i nigde nećete u njihovim partijskim dokumentima ili u istupima lidera naći da su oni za ukidanje slobodarskog poretka", objasnio je političke posledice ove inicijative naš sagovornik iz Nemačke.

Trend rasta desnice u Evropi

Veljko Rakić se slaže sa procenom da inicijativa za zabranu može biti kontraproduktivna i smatra da AfD-u ide u prilog to što se krenulo sa ovim procesom u Bundestagu.

"Teško će to ići uopšte. Čuli ste sada primer da je to bilo dva puta samo do sada. Mislim da od toga neće biti ništa, ali na njihovom mestu ja bih koristio to i baštinio i sigurno će popraviti rezultat ako se bude išlo u taj proces", kaže Rakić.

Kada se pogledaju rezultati najskorojih izbora u Evropi jasno je da su partije desnice ostvarile zapažen uspeh. Primeri su francusko Nacionalno okupljanje (RN) sa 33 odsto glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora, AfD sa trćinom glasova u na lokalnim izborima u Turingiji i 29,2 odsto u Brandenburgu, kao i nedavno Slobodarska partija Austrije (FPO) sa 29,2 odsto glasova na parlamentarnim izborima u nedelju, što je 13 procentnih poena više nego na prethodnim izborima.

Rakić napominje da je to jačanje desnice već neko vreme trend u Evropi, ali da ga "greje nada" da takve partije nikada neće uspeti da formiraju vlast u svojim zemljama.

"Ne očekujem ni da će gospodin (Herbert) Kikl biti kancelar Austrije. Prosto, oni su dostigli taj nivo koji je respektabilan, 29 i nešto posto. Jedanaest su ovi pali dole, ali mislim da oni nemaju koalicioni kapacitet da naprave vladu, posebno da on bude novi kancelar Austrije", navodi Rakić.

"Običan radni čovek se okrenuo desnici jer ga je levica zanemarila"

Opisujući biračko telo AfD-a Rujević objašnjava da se u ono poslednjih nekoliko godina poprilično promenilo i da ga sve više čini radnička klasa. Po njemu je to "sumanuto" i rezultat zanemarivanja običnog malog radnog čoveka od strane levih partija, koje su se prešaltale na urbanu srednju klasu i zelenu politiku.

"Taj mali nezadovoljni čovek je počeo da glasa za radikalnu desnicu. To ga naravno ne oslobađa odgovornosti, on bi trebalo kao građanin da je odgovoran, ali tako je kako je. To je rezultat, po mom sudu, serije kriza Evropske unije, ovo su loša vremena za Evropsku uniju i za ceo Zapad. Vidi se erozija svega i svačega, vidi se ekonomsko opadanje, serija kriza, da ne ponavljamo, od finansijske krize grčkog duga, izbegličke krize, Bregzita, korone, do ovih sada ratova, i to je sve pogodovalo jačanju desnice. Međutim, ono što je novo, poglavito u Nemačkoj, je da je na ovim pokrajinskim izborima na istoku zemlje, Alternativa za Nemačku jača među najmlađim biračima, a to su oni između 16 i 24 godine, sa 16 može da se glasa na pokrajinskim izborima, dakle ona je tu jača nego u opštoj populaciji, što do sada nije bio slučaj. Do sada je njihov klasični birač bio sredovečni muškarac, sada su to sve više i više jako mladi ljudi", kaže Rujević.

Novinar DW-a navodi da to raduje AfD i svedoči o tome da imaju perspektivu, ali da je po njemu zabrinjavajuće za društvo zato što su deca desnija od roditelja. 

"Sad cela politička scena treba da se zapita da li da goni zabranu takvih partija ili da uzme za ozbiljno ono što kažu birači te partije, njihove strahove, zamerke, želje itd", dodaje Rujević.

Šta je razlog nezadovoljstva Nemaca, posebno na istoku zemlje, ali i rasta popularnosti desnice među evropskim biračima, pogledajte u videu iz Euronews jutra na početku teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa