Evropa

Slobodarska partija Austrije pred trijumfom: Stranka desnice podržava suverenitet Srbije i traži obustavu imigracije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, Tageschau

27/09/2024

-

19:00

Slobodarska partija Austrije pred trijumfom: Stranka desnice podržava suverenitet Srbije i traži obustavu imigracije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) pokušaće na parlamentarnim izborima u nedelju da ostvari dovoljno ubedljivu pobedu da bez nje bude nemoguće formirati novu vladu u Beču. 

Stranka Herberta Kikla trenutno je najpopularnija austrijska partija i vodi sa dva do tri procentna poena u odnosu na umereno desnu vladajuću Narodnu partiju Austrije (OVP) kancelara Karla Nehamera, sa 27 do 28 odsto podrške među ispitanicima, u zavisnosti od ankete. Međutim, pred Kiklom je težak put do prve kancelarske pozicije u istoriji stranke osnovane 1955. Dve velike prepreke su to što su sve ostale partije odbacile mogućnost koalicije, a predsednik Aleksander fon der Belen zadržava pravo da mu ne dodeli mandat za formiranje vlade.

profimedia

 

FPO mesecima zadržava prednost u anketama i pored optužbi protivnika da gaji simpatije prema nacizmu i relativizuje ga. Politika fokusirana na jačanje granica i očuvanje austrijskog identiteta i kulture pokazala se kao poprilično popularna među biračima. Do te mere da Kikl lično u anketama ima za oko 10 procentnih poena manju podrške od svoje stranke. 

Platforma FPO zasniva se na konceptu "Tvrđave Austrije" i traži potpuno zaustavljanje imigracije, nalik stranci Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, sa kojom su Austrijanci u grupi "Patriote Evrope" u Evropskom parlamentu.  

"Minimalna socijalna pomoć treba da bude samo za naše građane. To je domaća prednost. Obavezujem se na to. Neće biti zahteva za azil u Austriji. Okruženi smo sigurnim zemljama. Ko zaustavi seobu naroda zaustavlja i uvoz islamizma", sažeo je Kikl suštinu svog političkog programa na predstavljanju izbornog manifesta FPO-a.

Lider FPO-a stekao je govorima i oštrim opaskama u parlamentu reputaciju veoma kontraverznog, ali i medijima zanimljivog političara, pa njegovi citati često završavaju u naslovima tamošnjih medija, posebno u kontekstu rivalstva sa Nehamerom, koji je glasanje sveo na izbor "između njega i mene".

Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

 

"Ne znam da li da se osećam počastvovano ili progonjeno", odgovorio mu je Kikl šalom.

Inače, netrpeljivost između njih dvojice je tolika da bi OVP, kao demohrišćanska i desno orijentisana partija, prema Nehameru, možda razmotrila koaliciju sa FPO, ali ne sa Kiklom. Oni su trenutno u poprilično nepopularnoj koaliciji sa Zelenima, koji bi, makar nominalno, trebalo da su sušta suprotnost OVP-u.

Grad Vels kao primer vladavine FPO-a 

Stvaranju pozitivnog imidža partije i skretanju pažnje sa priča o navodnom "neofašizmu" doprinelo je i učešće u lokalnoj samoupravi, pa je tako gradonačelnik Velsa u Gornjoj Austriji još od 2015. Andreas Rabl iz FPO. Nemački Tageschau uradio je reportažu iz ovog grada sa oko 65.000 stanovnika i opisao ga kao veoma prosperitetnog i čistog, sa lepim restauriranim fasadama, jeftinim parkingom i vladavinom zakona. 

Dopisnik nemačkog medija posebno je skrenuo pažnju na veliki broj nadzornih kamera na ulicama, koje su, prema Rablu, ključne za držanje kriminalaca pod kontrolom.

"Imaju izuzetno opšte preventivno dejstvo. To je dovelo do masovnog porasta subjektivnog osećaja sigurnosti“, kazao je gradonačelnik.

Po pitanju imigracije, Vels takođe oslikava politiku koju FPO želi da vidi na državnom nivou, pa se može reći da ovaj grad predstavlja neku vrstu primera, kako bi u praksi mogla da deluje vlada ove stranke.

"Neko ko dolazi ovde i ko je gost mora da se prilagodi, mora da nauči jezik da bi mogao da postane deo ovog društva. To mi je takođe važno. Toga se pridržavamo u prosvetnom sektoru, kao i u socijalnom sektoru. Jer smatramo da integracija nije samo pravo, već i obaveza. A i ove obaveze moraju biti sankcionisane ako se ne ispune", kazao je Rabl.

Brisel strahuje od stvaranja "proruskog bloka" u srcu Evrope

Što se spoljne politike tiče, FPO je veliki trn u oku Briselu, ne samo zbog protivljenja zajedničkoj migrantskoj politici, već i, kako piše Politico, "flertovanja sa Augzitom" (napuštanjem Evropske unije), ali i protivljenja slanju oružja Ukrajini.   

Kako se navodi u analizi briselskog lista pobeda FPO-a mogla bi da ustanovi populistički blok u Centralnoj Evropi, prijateljski nastrojen prema Rusiji, koji bi se protezao od granice Slovačke i Ukrajine, do austrijske granice sa Švajcarskom. To bi, kako se navodi, pomoglo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da "seje nezadovoljstvo" u srcu Evrope.

profimedia

 

Kako navodi Politico, uprkos svojoj "živopisnoj istoriji političkih skandala i korupcije", Austrija se dugo takmičila iznad svoje kategorije u EU, a razlog tome je uglavnom bila geografija. Njena lokacija u centru kontinenta dugo je činila zemlju čvorištem trgovine, gde glavni koridor EU sever-jug preseca Tirol, dok su granice Austrije na istoku i jugoistoku služile kao kapija zapadne Evrope ka Balkanu. 

FPO podržava suverenitet Srbije i protivi se nezavisnosti tzv. Kosova

Što se Balkana tiče FPO takođe drastično odudara od mejstrim politike u većini EU zemalja, a posebno je zanimljiva podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Naime, u junu su šef poslaničkog kluba FPO Maksimilijan Kraus i poslanik Anton Mahdalik podneli zahtev pred parlamentom u kojem se ističe da tzv. Kosovo nije nikakva nezavisna država.

"Kosovo je bilo deo Srbije i suprotno međunarodnom pravu, NATO bombardovanjem 1999. otcepljeno je od Srbije i do danas ga nije većina drzava priznala kao nezavisnu državu. Priznanjem Kosova od strane SAD i evropskih država je, ne samo prekršen i pogašen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već i Rezolucija UN 1244, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", naveli su tada iz FPO-a.

profimedia

 

Zbog gore navedenog ova stranka smatra da austrijska vlada nije smela da prizna nezavisnost tzv. Kosova.

"Godinama, nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo ostaje osporeno i značajne zemlje širom sveta ga ne priznaju. I odnosi sa Srbijom su nategnuti i nedavno su se dalje pogoršali. Na tom prostoru albanska, albansko muslimanska većina stoji nasuprot srpskoj pravoslavnoj manjini. Prava i političko samoopredeljenje srpske manjine se i dalje ne garantuju“, napominje se u dokumentu.

U rezoluciji, FPO ističe i da postoje deficiti u izgradnji pravne države i borbi protiv korupcije, navodeći da je tzv. Kosovo u Indeksu o korupciji "Transparency international-a" palo sa 95 na 176 mesto.

"Posebno je organizovani kriminal veliki problem", upozorava FPO.

Treba napomenuti i da je jedan od kandidata za evroposlanika FPO na izborima za Evropski parlament 9. juna bio Konstantin Dobrilović, poreklom sa Romanije, koji već 20-ako godina živi u Beču.

U izjavi za Euronews Srbija Dobrilović je tada rekao da on zastupa tzv. zdravi patriotizam, koji je okosnica politike FPO-a i znači "okretanje svake zemlje članice EU pre svega potrebama svojih građana".

Freiheitliche Partei Österreichs

 

Prema Dobriloviću, Unija je prestala da se bavi tim pitanjima i prešla na "imaginarne i nebitne stvari", pa njegova stranka, predlaže da države imaju veća ovlašćenja unutar svojih granica od organa EU.

Što se Srbije tiče, Dobrilović smatra da je ona pokazala šta je patrotizam i kako se brane interesi sopstvene države, kao i da joj je, sudeći po ekonomskom razvoju, pravnim i državničkim merilima odavno mesto u evropskoj porodici.

Komentari (0)

Evropa