Evropa

Slobodarska partija Austrije (FPO) traži da se Skupština izjasni protiv priznanja Kosova

Komentari

Autor: Kosovo online

27/06/2024

-

14:56

Slobodarska partija Austrije (FPO) traži da se Skupština izjasni protiv priznanja Kosova
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U zahtevu, koji su podneli šef poslaničkog kluba FPO Maksimilijan Kraus i poslanik Anton Mahdalik, a o kojem se trenutno vodi rasprava, ističe se da Kosovo nije nikakva nezavisna država.

"Kosovo je bio deo Srbije i suprotno međunarodnom pravu, NATO bombardovanjem 1999. otcepljeno je od Srbije i do danas ga nije većina drzava priznala kao nezavisnu državu. Priznanjem Kosova od strane SAD i evropskih država je, ne samo prekršen i pogašen suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, već i Rezolucija UN 1244, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", naodve iz FPO.

Zbog toga, smatraju, austrijska vlada nije smela da prizna Kosovo.

"Godinama, nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo ostaje osporeno i značajne zemlje šitm sveta ga ne prznaju. I odnosi sa Srbijom su tenzični i nedavno se dalje pogoršali. Na tom prostoru albanska, albansko muslimanska većina stoji nasuprot srpskoj pravoslavnoj manjini. Prava i političko samoopredeljenje srpske manjine se i dalje ne garantuju“, napominje se u dokumentu.

U rezoluciji, FPO ističe i da postoje deficiti u izgradnji pravne države i borbi protiv korupcije, navodeći da je Kosovo u Indeksu o korupciji "Transparency international" palo sa 95 na 176 mesto.

"Posebno je organizovani kriminal veliki problem, upozorava FPO.

Zbog svega toga FPO podnosi Rezoluciju protiv priznanja Kosova kao nezavine države i protiv njegovog pristupanja EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa