Evropa

I jedan Srbin je kandidat za poslanika u Evropskom parlamentu: Konstantin Dobrilović iz Austrije očekuje promene u EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2024

-

17:56

I jedan Srbin je kandidat za poslanika u Evropskom parlamentu: Konstantin Dobrilović iz Austrije očekuje promene u EU
Freiheitliche Partei Österreichs - Copyright Freiheitliche Partei Österreichs

veličina teksta

Aa Aa

Izbori za Evropski parlament počeli su danas, a oko 367 miliona građana Evropske unije sa pravom glasa će do 9. juna glasati za 720 poslanika. Iako Srbija nije članica Evropske unije to ne znači da neki naši sunarodnici možda neće postati evroparlamentarci. Jedan od njih je i Konstantin Dobrilović koji se nalazi listi Slobodarske partije Austrije (FPO)

Dobrilović je 11. na listi FPO koju predvodi Harald Vilimski i jedini je kandidat srpskog porekla u Austriji. Poreklom je sa Romanije, a rođen je u nemačkom Minsteru, dok od ranih 2000-ih godina živi u Beču. Kako kaže, on zastupa tzv. zdravi patriotizam, koji je okosnica politike FPO-a i znači "okretanje svake zemlje članice EU pre svega potrebama svojih građana".

Prema Dobriloviću, Unija je prestala da se bavi tim pitanjima i prešla na "imaginarne i nebitne stvari", pa njegova stranka, predlaže da države imaju veća ovlašćenja unutar svojih granica od organa EU.

Freiheitliche Partei Österreichs

 

Što se Srbije tiče, Dobrilović smatra da je ona pokazala šta je patrotizam i kako se brane interesi sopstvene države, kao i da joj je, sudeći po ekonomskom razvoju, pravnim i državničkim merilima odavno mesto u evropskoj porodici.

Poslanik Slobodarske partije je istakao probleme sa kojima se suočava Austrija, a pre svega inflaciju, čije uzroke vidi u pandemiji i ratu u Ukrajini.

"Sve više građana oseća posledice korona krize i krize izazvane ratom u Ukrajini, jer su troškovi stanovanja i svakodnevnog života svakog dana sve veći. Iako Vlada pokušava da određenim merama nadoknadi štetu koja su izazvala poskupljenja ili olakša građanima, nemamo nikakve vidljive efekte tih njihovih mera, a nezadovoljstvo građana je svakim danom sve veće", kazao je Dobrilović.

Kao glavni fokus delovanja FPO u novom sazivu EP Dobrilović navodi konkretna, a ne "imaginarna" pitanja, kojim su se, kako kaže, bavile takozvane elite u EP.

"Mi u Slobodarskoj partiji Austrije smatramo da Evropska unija budućnosti može biti samo zajednica suverenih nacionalnih država koja svojim građanima garantuje mir, sigurnost, slobodu i prosperitet. Kada to kažemo, mislimo da svaka država, pre svega, treba da bude okrenuta sebi i potrebama svog stanovništva i onda kao takva da bude deo Evropske unije, zajednice svih ostalih država. Tako izlgeda “zdrav patriotizam” i jedino tako je moguće da se zaista učini nešto konkretno za građane svake zemlje i cele Evropske unije", objašnjava on.

Freiheitliche Partei Österreichs

 

Što se odnosa Srbije i Austrije tiče Dobrilović naglašava snažne viševekovne veze dve države, ali i srpsku dijasporu koja broji oko 300.000 ljudi, od čega 200.000 živi u Beču.

"Sa druge strane, austrijske kompanije su jedan od najvećih investitora u srpsku privredu koje zapošljavaju oko 22.000 radnika. Odnosi Srbije i Austrije su jako dobri i u političkom, društvenom i kulturnom smislu, važno je da ih kao takve održavamo, ali radimo i na njihovom jačanju u svim sferama", kaže član FPO.

Istraživanja u susret izborima najavljuju jačanje desničarskih snaga u nekoliko evropskih zemalja, dok anketa Euronews-a predviđa da će grupa ID, kojoj FPO pripada osvojiti 66 mesta u novom sazivu. Druga grupacija desnice, Evropski konzervativci i reformisti (ECR) je na 80 mesta, dok je najjača Evropska narodna partija (EPP) desnog centra sa projektovanih 181 mesta. 

Naš sagovornik očekuje da će u svim zemljama stranke desne orijentacije ostvariti značajne rezultate, jer smo, kako kaže, svedoci da se globalni poredak menja sve više iz dana u dan. Takođe je optimističan što se tiče svoje partije i očekuje najbolji rezultat do sada.

"Što se tiče moje stranke, očekujem da ostvarimo odličan rezultat jer prema aktulenim istraživanjima, moja stranka će po prvi put u istoriji osvojiti prvo mesto na izborima za Evropski parlament u Austriji. Svakako, pozivam sve koji me vide kao svog zastupnika u EP da mi daju podršku i svoj glas prednosti (Vorzugsstimme) na izborima koji se održavaju 9. juna. Glasanje u Austriji je moguće i putem pošte, tako da oni koji na dan izbora nisu u Austriji, mogu svoj glasački listić da naruče ranije i glasaju putem pošte", poručuje Dobrilović.

U skladu sa projekcijama širom EU, on očekuje da će promene "na desno" u Evropskom parlamentu rezultirati politikom pre svega orijentisanom interesima sopstvenih zemalja.

"Kao što sam rekao, s obzriom da će u svim zemljama EU stranke desne orijentacije ostvariti značajne rezultate, očekujem da će i u novom sazivu EP biti mnogo jača struja
desne orijentacije, koja će svaka zastupati interese svojih zemalja na prvom mestu", zaključuje Dobrilović.

Komentari (0)

Evropa