Evropa

Sijarto čestitao Slobodarskoj partiji Austrije pobedu na parlamentarnim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2024

-

22:56

Sijarto čestitao Slobodarskoj partiji Austrije pobedu na parlamentarnim izborima
Sijarto čestitao Slobodarskoj partiji Austrije pobedu na parlamentarnim izborima - Copyright TANJUG/ STR/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto čestitao je Slobodarskoj partiji Austrije (FPO) pobedu na parlamentarnim izborima.

"Kakav vikend!! Posle Češke, pobeda Patriota i u komšiluku. Slobodarska partija nikada nije pobedila na parlamentarnim izborima u Austriji. Ovoga puta, međutim, naši saveznici su završili na prvom mestu. Ne ratu, ne migraciji i ne rodnoj propagandi! Bravo, velike čestitke", napisao je Sijarto na Fejsbuku. 

FPO je, zajedno sa vladajućom mađarskom strankom Fides i češkom populističkom strankom ANO, krajem jula osnovao poslaničku grupu "Patriote za Evropu", koja je sada treća po veličini frakcija u Evropskom parlamentu.

U nedelju su širom Austrije održani izbori za Nacionalni savet (donji dom parlamenta). Biračka mesta su zatvorena u 17 sati, a prema televizijskom kanalu ORF, koji je nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta objavio preliminarne rezultate glasanja, na prvom mestu je FPO sa 29,1 odsto osvojenih glasova, što je 13 procentnih poena više nego na izborima 2019. godine. 

Stranka aktuelnog kancelara Karla Nehamera, Austrijska narodna partija (OVP), zauzima drugo mesto sa 26,2 odsto, što je za 11,1 procenat manje nego 2019. godine, dok su socijaldemokrate dobile 20,4 odsto glasova, pokazuje projekcija na osnovu ankete Foresight-a za emiter ORF.

Predsednik FPO Herbert Kikl nije rekao koje bi poteze mogao da povuče kako bi osigurao da njegova stranka vodi vladu, navodeći da druge austrijske stranke ne žele da sarađuju sa FPO, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa