Evropa

Grad Milano ne želi da se njegov aerodrom zove po Berluskoniju, žalba stigla na sud u Lombardiji

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2024

-

21:08

Grad Milano ne želi da se njegov aerodrom zove po Berluskoniju, žalba stigla na sud u Lombardiji
Grad Milano ne želi da se njegov aerodrom zove po Berluskoniju, žalba stigla na sud u Lombardiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grad Milano uložio je žalbu sudu u Lombardiji na odluku da se glavni aerodrom u tom gradu preimenuje po pokojnom bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju.

Gradske vlasti na taj način pokušavaju da blokiraju inicijativu italijanskog ministra infrastrukture i transporta Matea Salvinija da se aerodrom u Milanu imenuje po Berluskoniju, preneo je Gardijan.

Salvini se zalagao za to da se aerodrom nazove po Berluskoniju nakon što je on preminuo u junu prošle godine, a plan je odobrio ovog leta nakon što mu je italijanska uprava za civilnu avijaciju - Enac - dala zeleno svetlo.

Obično se čeka 10 godina nakon smrti poznate osobe pre nego što se javno mesto može nazvati po njoj.

Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala tvrdi da je Salvini napravio taj potez bez uključivanja kompanije koja upravlja aerodromom - SEA ili lokalnih saveta.

Hiljade ljudi potpisale su peticiju pozivajući vladu da zaustavi plan da se aerodrom Malpensa u Milanu preimenuje, a bilo je i protesta protiv toga.

Kao odgovor na apel, Salvini je napisao na platformi X: "Čak i nakon njegove smrti, mržnja i ogorčenost prema Berluskoniju ne prestaju."

Berluskoni je rođen u Milanu, a preminuo je u tom gradu prošle godine u 86. godini. 

Odluka da se Berluskoniju održi državna sahrana takođe je izazvala negodovanje u Italiji, kao i vladino odobrenje poštanske marke kojom se obeležava prva godišnjica njegove smrti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa