Evropa

Ponovo bura u Italiji zbog Berluskonija: Da li će aerodrom u Milanu poneti ime bivšeg premijera?

Komentari

Autor: Politico/Guardian

10/07/2024

-

21:28

Ponovo bura u Italiji zbog Berluskonija: Da li će aerodrom u Milanu poneti ime bivšeg premijera?
Ponovo bura u Italiji zbog Berluskonija: Da li će aerodrom u Milanu poneti ime bivšeg premijera? - Copyright AP/Darko Vojinović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odluka italijanske vlade da preimenuje glavni aerodrom u Milanu i nazove ga po bivšem premijeru Silviju Berluskoniju, izazvala je buru negodovanja u Italiji.

Peticija koju je pokrenula levičarska grupa Mladih demokrata Lombardije kojom se od vlasti traži da preispitaju ovu odluku, dostigla je više od 40.000 potpisa, pošto su brojne opozicione ličnosti osudile vladinu inicijativu.

Berluskoni, kontroverzni i živopisni bivši lider Italije koji je preminuo prošle godine, pokazuje se sposobnim da muči svoje neprijatelje čak i iz groba.

Oluja je počela u petak nakon što je ministar saobraćaja Mateo Salvini najavio tokom konferencije na jugu Italije da je nacionalna uprava za civilno vazduhoplovstvo ENAC odobrila zahtev regiona Lombardije da se aerodrom Malpensa preimenuje u čast Berluskonija.

"Konačna odluka je na ministru infrastrukture i saobraćaja, a ja sam spreman da stavim poslednji potpis, sa ponosom i poštovanjem", napisao je Salvini kasnije na mreži X. "U sećanje na mog prijatelja Silvija, velikog preduzetnika, velikog Milaneza i velikog Italijana. Uvek sa nama".

Opozicija snažno protiv

Salvinijeva najava izazvala je reakciju opozicionih partija i grupa koje se protive da se jedno od najvažnijih međunarodnih centara Italije imenuje po tako spornoj ličnosti. 

Berluskoni je svojevremeno osuđen za poresku prevaru, a tokom godina je bio umešan u brojne pravne kontroverze i seksualne skandale.

"U Italiji smo od imenovanja aerodroma po mafijaškim sudijama iz 1980-1990-ih Đovaniju Falkoneu i Paolu Borselinu prešli do Berluskonija, od nekoga ko se borio protiv mafije do nekoga ko je godinama sramotio Italiju u svetu“, napisao je lider  Pokreta 5 zvezdica u Lombardiji, Nikola Di Marko, u objavi na Facebooku. 

On tvrdi da je imenovanje aerodroma po Berluskoniju "znak potpunog propadanja italijanskih institucija".

U peticiji Mladih demokrata, pokrenutoj u nedelju, navodi se da aerodrom zaslužuje ime "koje oličava vrednosti poštenja, integriteta i služenja zajednici", dodajući da "Berluskoni ne odražava te vrednosti, što pokazuju brojne krivične presude koje je dobio je tokom godina".

Gradonačelnik Milana može da blokira odluku

"Ne želimo da to ostane samo peticija, već da se ispriča priča o generaciji koja više ne želi da podržava veličanje politike i osobe koja je osuđena za prevaru, bila pod istragom za dečiju prostituciju i korupciju", rekla je Ticijana Eli, menadžerka grupe.

Gradonačelnik Milana Bepe Sala optužio je ENCA da je podlegla pritiscima desničarskih političara, tvrdeći da je odluka doneta bez konsultacija sa SEA, kompanijom koja upravlja aerodromima u Milanu.

"Suludo je da u Italiji takvu odluku donosi predsednik Enca", rekao je Sala, koji je već blokirao predlog da drugi milanski aerodrom, Linate, ponese Berluskonijevo ime.

Obično postoji obavezno čekanje 10 godina nakon smrti osobe pre nego što se javno mesto može nazvati po njoj navodi Guardian.

Berluskoni, koji je preminuo u junu prošle godine u 86. godini, predvodio je četiri vlade na čelu svoje partije desnog centra Forza Italija i bio je jedna od najkontroverznija ličnost u Italiji moderne ere.

Njegove partijske kolege i pristalice pohvalile su ga zbog preduzetničkih veština, njegove harizme i doprinosa italijanskom ekonomskom i političkom pejzažu, dok ga njegovi kritičari optužuju da je koristio politiku da bi se obogatio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa