Evropa

uživo RAT U UKRAJINI Napad raketama i dronovima na više oblasti Ukrajine, šest mrtvih u zdravstvenom objektu u Sumiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

28/09/2024

-

09:11

RAT U UKRAJINI Napad raketama i dronovima na više oblasti Ukrajine, šest mrtvih u zdravstvenom objektu u Sumiju
RAT U UKRAJINI Napad raketama i dronovima na više oblasti Ukrajine, šest mrtvih u zdravstvenom objektu u Sumiju - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji se ponovo kandidovao za Belu kuću ispred Republikanske partije sastao sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim. Tramp je rekao da je imao "sjajan sastanak" sa Zelenskim i da će se, ukoliko bude izabran za predsednika SAD, rat Rusije i Ukrajine "brzo završiti". Republikanski predsednički kandidat je u više navrata kritikovao ukrajinskog lidera. Dok su se sastajali, Zelenski je rekao da misli da imaju "zajednički stav da se rat mora zaustaviti i da Putin ne može da pobedi", dodajući da će sa Trampom razgovarati o detaljima njegovog "plana pobede".

Ključni događaji:

  • Održan sastanak grupe "Prijatelji mira", predvođene Kinom i Brazilom 
  • Ukrajina: Ruska vojska tokom noći napala sa četiri rakete i 73 drona
  • U napadu ruskih dronova na Odesku oblast poginule tri osobe, a 11 povređeno 
  • Zelenski: Neophodno je izvršiti pritisak na Putina
  • Tramp pred sastanak sa Zelenskim obećava da će okončati rat u Ukrajini
  • Rumunija: Grupa dronova uočena u našem vazdušnom prostoru kako se kreće ka Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.     

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

08.52 Klimenko: Šest mrtvih u dva ruska udara na zdravstveni objekat u Sumiju

Ruska vojska je jutros izvela dva vazdušna udara na zdravstveni objekat u oblasti Sumi, prilikom čeg je poginulo šest osoba, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko. Posle prvog udara porušen je plafon na nekoliko spratova bolnice. Počela je evakuacija pacijenata i osoblja. Tada je jedna osoba ubijena.

Spasioci i policija stigli su na mesto pucnjave kako bi pomogli ljudima, da bi prilikom evakuacije bolesnika, bio izvršen još jedan napad, navodi Klimenko. Među poginulima je i jedan policajac, a drugi je ranjen.

08.45 Saldo: Ukrajinska vojska potpuno potisnuta sa leve obale Dnjepra i ostrva u delti reke

Ukrajinska vojska je potisnuta sa leve obale Hersonske oblasti i potpuno izbačena sa najvećih ostrva u delti Dnjepra, tvrdi ruski guverner okupirane oblasti Vladimir Saldo u intervjuu za RIA Novosti.

"Neprijatelj je potisnut nazad na ostrva i oteran sa najvećeg od njih, sada neprijatelj nema vremena da stvori mostobrane na levoj obali“, rekao je on.

Prema rečima guvernera, u pravcu Hersona ukrajinske oružane snage su donekle smanjile svoju aktivnost, iako male grupe i dalje deluju u delti i ne prestaju iskrcavanja sa čamaca na ostrva.

"Sada je verovatnoća velikih provokacija na pljuvačima, obalama Dnjepra ili Crnog mora manja nego što je bila pre mesec-dva, međutim, nemamo pravo da u potpunosti isključimo pokušaje ukrajinske strane da iskrca još jednu veliku grupu Samoubistava naši vojnici ne gube budnost i u stalnoj su borbenoj gotovosti“, dodao je Saldo.

08.21 Održan sastanak grupe "Prijatelji mira", predvođene Kinom i Brazilom 

Kina je već održala prvi sastanak "Prijatelja mira", grupe zemalja sa globalnog juga, u cilju okončanja rata u Ukrajini,  saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Narodne Republike Kine, prenosi ukrajinski portal Strana.ua.

Sastanak je održan u okviru Generalne skupštine UN. Na njemu su učestvovali Alžir, Bolivija, Brazil, Egipat, Zambija, Indonezija, Kazahstan, Kenija, Kina, Kolumbija, Meksiko, Turska i Južna Afrika.

Zemlje učesnice izdale su zajedničko saopštenje u kojem podržavaju kinesko-brazilski plan (zaustavljanje rata duž linije fronta i pregovore).

"Pozivamo sve strane u sukobu da postignu sveobuhvatno i dugoročno rešenje rata u Ukrajini putem inkluzivnih diplomatskih i političkih sredstava na osnovu Povelje UN-a „Konsenzus u šest tačaka“ Kine i Brazila o političkom rešenju ukrajinske krize“, navodi se u saopštenju grupe.

Prijatelji mira su takođe pozvali na deeskalaciju i sprečavanje širenja sukoba.

Pored toga, izraženo je protivljenje napadima na civilnu nuklearnu i energetsku infrastrukturu.

"Civilna infrastruktura, uključujući i onu koja koristi nuklearne i druge energetske objekte u miroljubive svrhe, ne bi trebalo da bude meta vojnih akcija“, navodi se u saopštenju.

Zemlje su takođe pozvale na "odricanje od upotrebe ili pretnje upotrebom oružja za masovno uništenje, posebno nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja“.

07.49 Vojna uprava Kijeva: Iznad grada oboreno 15 dronova

Vojna uprava Kijeva saopštila je da je tokom noći oko 15 ruskih dronova napalo ukrajinsku prestonicu, ali da ih je ukrajinska protivvazdušna odbrana sve uništila dok su se približavali gradu.

“Deseti vazdušni napad na Kijev od početka septembra. Kao i tokom gotovo svih napada ovog meseca, i noćas je ruska vojska koristila dronove tipa Šahed koji su lansirani iz južnih i severoistočnih pravaca”, naveo je direktor vojne uprave Kijeva Serhij Popko, a prenosi Ukrinform. 

Prema njegovim rečima, vazdušna uzbuna u Kijevu bila je na snazi oko tri sata.

Popko je dodao da su ostaci uništenih dronova pali na četvrt Obolon, kao i da je oštećena jedna zgrada koja nije stambena.

Nema informacija o povređenima.

07.35 Ukrajina: Ruska vojska tokom noći napala sa četiri rakete i 73 drona

Rusija je u toku noći izvršila napade na Ukrajinu sa dve balističke rakete Iskander-M, dve vođene vazdušne rakete Kh-59/69 i 73 kamikaza drona Šahed (u pitanju je dron Geran 2, koji Ukrajinci zovu po originalnom modelu iz Irana), saopštilo je Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine.

Kao rezultat protivvazdušne odbrane, navodno su oborene dve vođene vazduh-zemlja rakete Kh-59/69 i 69 dronova. Jedan dron je poleteo ka Rusiji, a još tri su izgubljena na teritoriji Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

Sistem PVO je delovao u Kijevskoj, Čerkaskoj, Vinickoj, Kirovogradskoj, Rivnejskoj, Dnjepropetrovskoj, Zaporožskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Hersonskoj, Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti.

06.55 Zelenski: Neophodno je izvršiti pritisak na Putina

Ukrajini je potreban pravedan mir i računa na podršku i vođstvo SAD da na sve moguće načine pritisne Vladimira Putina i primora ga da zaustavi rat, izjavio je Volodimir Zelenski posle sastanka sa Donaldom Trampom. "Izuzetno je važno postići pravedan mir za ljude, posebno za porodice koje su izgubile decu. Ovo je velika tragedija", rekao je ukrajinski lider.

Odgovarajući na pitanje šta treba da znači pravedan mir, Zelenski je istakao da, pre svega, ovaj rat nije trebalo ni da počne.

Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

 

06.40 Tramp pred sastanak sa Zelenskim obećava da će okončati rat u Ukrajini

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da će raditi i sa Ukrajinom i sa Rusijom na okončanju rata, dok je stajao pored ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog pre njihovog sastanka u Njujorku. Obraćajući se novinarima u Trampovoj kuli, Zelenski je rekao da želi da razgovara sa Trampom o svom "planu pobede" za Ukrajinu.

Tramp je pohvalio Zelenskog, ali je rekao i da ima solidne odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

 

06.14 Rumunija: Grupa dronova uočena u našem vazdušnom prostoru kako se kreće ka Ukrajini

Generalni inspektorat za vanredne situacije Rumunije (IGSU) objavio je da je grupa dronova uočena u rumunskom vazdušnom prostoru kako se kreće ka ciljevima u Ukrajini. Poruka upozorenja RO-ALERT poslata je meštanima okruga Tulče, gde je grupa dronova i uočena oko dva sata posle ponoći, prenosi Ađerpres.

"Područja koja Rusija namerava da napadne nalaze se na teritoriji Ukrajine, ali na maloj udaljenosti od granice sa Rumunijom, pa postoji mogućnost da određeni objekti, nakon odgovora ukrajinske vojske na napad, padnu na rumunsku teritoriju. Još jednom obaveštavamo ljude u severnom okrugu Tulčea, ali i turiste, da nisu gađani ciljevi ili područja na teritoriji Rumunije", naveo je IGSU.

Komentari (0)

Evropa