Evropa

Starmer od laburiste dobio još odeće vredne 16.000 funti kao novac za privatnu kancelariju

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

22:54

Starmer od laburiste dobio još odeće vredne 16.000 funti kao novac za privatnu kancelariju
Kir Starmer - Copyright Tanjug AP/Stefan Rousseau/PA via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Kir Starmer je od laburiste, člana Doma lordova Vahida Alija dobio još 16.000 funti za odeću, prijavljeno kao novac za njegovu privatnu kancelariju, otkriva Guardian.

Donacije, koje se sastoje i od 10.000 funti u oktobru 2023. i 6.000 funti u februaru 2024, znači da je Starmer dobio ukupno poklonjenu odeću u iznosu od 32.000 funti.

Za te najnovije poklone ranije se nije znalo, jer su bili opisani kao donacija "za privatnu kancelariju lidera opozicije".

Ovo otkriće će verovatno ponovo izazvati svađu oko obima donacija koje su Starmer i neki iz njegovog tima prihvatili dok su bili u opoziciji, uglavnom od Alija.

Podrazumeva se da je Starmer od tada tražio savet od registratora interesa poslanika u vezi sa dve donacije i one će biti prekategorisane kao donacije u vidu odeće.

Tanjug/AP/Kin Cheung

 

Originalne donacije su prijavljene na vreme.

Premijer je nedeljama pod pritiskom zbog podrške Alija, medijskog biznismena, koja je uključivala i više od 2.400 funti za naočare i privremeno korišćenje penthausa od 18 miliona funti tokom predizborne kampanje.

On se našao na meti kritika i jer je prihvatio desetine hiljada funti besplatnih karata za fudbal i koncerte dok je bio lider opozicije. 

Njegova supruga Viktorija, takođe, je dobila odeću kao donaciju, kao i ministarka finansija Rejčel Rivs i Anđela Rejner, zamenica premijera.

Starmer, Rivs i Rejner su saopštili da više neće prihvatati odeću dok su na funkciji. 

Laburisti tvrde da kada su u opoziciji, sve stranke ulažu u predstavljanje kandidata, za njihovo obučavanje kako da govore, kako da se ponašaju prema medijima i za njihovo fotografisanje i odeću.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa