Evropa

Meloni: Rim daje primer slanjem migranata u treće zemlje za obradu zahteva za azil

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2024

-

14:13

Meloni: Rim daje primer slanjem migranata u treće zemlje za obradu zahteva za azil
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Italija daje primer za ostale zemlje Evrope slanjem migranata u treće zemlje radi obrade njihovih zahteva za azil, izjavila je danas italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Meloni je pred Senatom italijanskog parlamenta rekla da upućivanje migranata u dva migrantska centra koja je izgradila Italija u Albaniji predstavlja, kako je navela "nov, hrabar, način bez presedana, ali koji savršeno odražava evropski duh".

Prva grupa migranata, koju čini 10 državljana Bangladeša i šest Egipćana, spasena je na moru u blizini Libije u nedelju i treba da stignu u Albaniju u sredu.Migrante ka Albaniji prevozi brod mornarice "Libra".

Migrantski centri u Šenđinu i Đaderu na severu Albanije postali su operativni prošle sedmice.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi izjavio je u subotu da će prvi migranti stići ove sedmice u dva migrantska centra koja je Italija izgradila na teritoriji Albanije.

Pjantedozi je rekao novinarima da neće biti svečanog otvaranja centara za migrante, navodeći da će centri u Albaniji biti slični onima u Italiji sa režimima "blagih pritvora".

"Nema bodljikave žice, postoji zdravstvena zaštita", istakao je Pjantedozi.

Prema njegovim rečima, svi migranti mogu da podnesu zahtev u tim centrima za dobijanje međunarodne zaštite i mogu da je dobiju u roku od nekoliko dana.

U dva migrantska centra u Albaniji biće smešteni migranti koji su spaseni iz međunarodnih voda, a koji brodovima i čamcima pokušavaju da stignu do Italije. Prema najavama, u tim centrima neće biti žena, dece, kao ni ranjivih grupa.

Jedan centar je u Šenđinu na severu Albanije, a drugi u obližnjem Đaderu, na prostoru bivše vojne baze.Centrima će u potpunosti upravljati italijanska vlada koja je i platila njihovu izgradnju. Više od milion migranata stiglo je do Italije pomorskim putevima u proteklih 12 godina. 

 

Komentari (0)

Evropa