Društvo

Od nedelje glavna autobuska stanica na Novom Beogradu: Prvi autobuski polazak sa nove lokacije za Novi Sad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

15:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska autobuska stanica (BAS) od nedelje, 29. septembra, nalaziće se na novoj adresi u Bloku 42 na Novom Beogradu. Infrastruktura koja je bitna za putnike je završena - peroni, stajališta, šalteri za prodaju karata. Prvi autobuski polazak sa nove lokacije biće u nedelju ujutro 3.50 sati za Novi Sad.

Na novoj autobuskoj stanici ima ukupno 65 perona (53 polazna, 12 dolaznih), a od nedelje putnicima će biti na raspolaganju 50. Putnici će u zgradi, u kojoj su šalteri, moći da kupe kartu. Tu su postavljeni i bankomati za podizanje novca, a putnicima su na raspolaganju pekara, prodavnica, ali i ambulanta u slučaju da nekom pozli.

Željko Pavićević, direktor marketinga Beogradske autobuske stanice kaže da je sve spremno za veliki datum, 29. septembar,  kada će zvanično početi sa radom.

"Od nedelje od ukupno 65 perona, koliko ih se nalazi na staničnom platou pored zgrade, u funkciji će biti oko 50 perona. Zgrada u kojoj su šalteri ima dva ulaza, jedan je iz Ulice antifašističke borbe, a drugi iz pravca Železničke stanice Novi Beograd. Tu putnici mogu da kupe kartu", naveo je Pavićević za Euronews Srbija.

FoNet/Marko Dragoslavić

 

Dodaje da će uskoro biti puštena i onlajn prodaju, a putnici će na kartomatima moći da dštampaju kartu koju su kupili preko interneta. 

"Nakon kupovine karte, putnici mogu da sednu u naše ugostiteljske objekte, eventualno popiju kafu, neko piće, pojedu nešto. Takođe, imamo i pekaru, menjačnicu, trgovinske objekte gde mogu da kupe neke slatkiše, sok, vodu za put. Eventualno, ako se nekom od putnika sloši imamo i ambulantu. Tu su i bankomati gde može da se podignu novac i naravno, toaleti.  To će sve do nedelje, do otvaranja, biti spremno za rad", rekao je Pavićević.

Stanična zgrada

Ceo kompleks BAS-a gradi se u tri faze. Prva faza je završena, a u drugoj je planirana stanična zgrada površine oko 29.000 metara kvadratnih, sa propratnim sadržajima i objektima. Planirano je da ona bude završena do izložbe EXPO 2027. U planu je izgradnja staničnog trga, površine 15.000 metara kvadratnih.

"Od 65 perona, blizu 50 će biti u funkciji. Dolazni peroni su od 1 do 12, od 13 do 20 su peroni koji će se koristiti za prigradski saobraćaj, a od 21 do 34 su peroni koje nećemo koristiti obzirom da je tu stanična zgrada koja će se graditi. Peroni od 35 do 56 će biti rezervisani za međunarodne polaske i međugradske polaske", rekao je Pavićević.

Dodaje da su posebno ponosni na turističke polaske koji su na peronima od 57 do 63.

"U mnogome će se smanjiti pre svega gužvu u centru grada, koje su se pravile na tim "sivim stajalištima"- kod Muzeja "25 maj", Sava Centra. Sada će to sve biti organizovano na novoj autobuskoj stanici, što će u mnogome smanjiti gužvu u gradu, a uticaće i na bezbednost naših korisnika", naveo je on.

FoNet/Marko Dragoslavić

 

Stanari novobeogradskih blokova su zabrinuti da će nova autobuska stanica stvoriti ogromne gužve u saobraćaju. Pavićević kaže da su gužve neminovnost u metropolama.

"Gužve će biti svakako manje s obzirom na to da imamo dva parkinga koji zajedno pokrivaju 186 parking mesta. Imamo taksi stanicu sa 25 mesta, zatim posebno 80 parking mesta za autobuse koji se nalaze u centru staničnog trga", pojasnio je Pavićević.

Ističe da su Grad Beograd i Republika Srbija mnogo uradili u prethodnom periodu da se izgradnja saobraćajne infrastrukture napravi tako da se gužve u centru grada smanje. 

"Imamo moto-put kroz grad, magistralni unutrašnji prsten, magistralnu tangentu severnu. Dosta je ulica prošireno. Možemo očekivati male gužve, ali autobuska stanica neće biti razlog gužvi u kraju", zaključio je Pavićević.

Komentari (0)

Srbija