Evropa

Sud pravde EU: Tajani bio u pravu kada je odbio mandate katalonskih poslanika

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

13:53

Sud pravde EU: Tajani bio u pravu kada je odbio mandate katalonskih poslanika
Sud pravde EU: Tajani bio u pravu kada je odbio mandate katalonskih poslanika - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani bio je u pravu kada je odbio da prizna katalonske separatističke poslanike, Karlosa Puđdemona i Tonija Komina kao članove tog parlamenta, odlučio je Sud pravde Evropske unije.

Špansko zakonodavstvo zahteva od izabranih poslanika u Evropski parlament da otputuju u nacionalni parlament u Madridu i zakunu se na odanost ustavu kako bi bili sertifikovani, ali su separatistički političari odbili da to učine nakon što su osvojili mandate na evropskim izborima 2019. godine, navodeći da se plaše da bi mogli da budu uhapšeni zbog svoje uloge u neuspelom referendumu o katalonskoj nezavisnosti 2017. godine, preneo je briselski Politiko.

S obzirom na to da su odbili da se zakunu na vernost ustavu, španske vlasti su izostavile imena Puđdemona i Komina sa zvanične liste izabranih poslanika koju je Španija poslala EP, a Tajani je potom odlučio da im uskrati akreditive i onemogući im ulazak u zgrade institucije.

Politčari su u parlament primljeni tek kada je Tajanijev naslednik David Sasoli to učinio u januaru 2020. godine, nakon što je najviši sud EU potvrdio imunitet izabranih poslanika i presudio da članice nemaju pravo da im zabrane preuzimanje mandata.

Međutim, u najnovijoj presudi, Sud pravde EU je naveo da predsednik EP može da prizna samo one poslanike čija se imena nalaze na zvaničnoj listi izabranih poslanika koju su dostavile nacionalne vlasti.

Tajani nije imao "ovlašćenje da preispituje tačnost te liste" i "uradio je ono što je bio dužan", zaključili su sudije.

Konačna presuda suda bila je iznenađenje jer je bila suprotna, kako piše Politiko, oštrom neobavezujućem mišljenju koje je ranije ove godine izdao advokat Maćej Špunar, u kojem je pravni savetnik suda tvrdio da je Tajani prekršio zakon EU ne uvažavajući rezultate izbora i pokorivši se španskim vlastima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa