Evropa

Puđdemon potvrdio da se nalazi u Belgiji i da nije imao nameru da se preda španskoj policiji

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2024

-

09:16

Puđdemon potvrdio da se nalazi u Belgiji i da nije imao nameru da se preda španskoj policiji
Puđdemon potvrdio da se nalazi u Belgiji i da nije imao nameru da se preda španskoj policiji - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši katalonski predsednik Karles Puđdemon potvrdio je da se nalazi u Belgiji i da nije ni imao nameru da se preda španskoj policiji. '

'Nalazim se u Vaterlou nakon ovih ekstremno teških dana'', napisao je on na mreži X.

Puđdemon je u četvrtak stigao na miting u Barseloni, ali je ubrzo pobegao pre nego što je policija uspela da ga uhapsi na osnovu naloga koji je za njim izdat, i vratio se u svoju rezidenciju u Vaterlou.

Generalni sekretar Puđdemonove partije Žunts Žordi Turul izjavio je da je Puđdemon odlučio da ne uđe u parlament da prisustvuje inauguraciji novog lidera Katalonije, socijaliste Salvadora Ilje, kada je video ''agresivnost'' policijskih snaga na mitingu.

Turul je rekao da je preduzeo mere kako policija ne bi mogla da uđe u trag telefonu Karlesa Puđdemona do četvrtka uveče, do prelaska francuske granice.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Žoan Ignasi Elena izjavila je da je ponašanje Puždemona ''nedolično za nekoga ko je bio najviši autoritet'' u Kataloniji, a šef katalonske policije izrazio je sumnju u tvrdnje bivšeg lidera da je želeo da prisustvuje inaguguraciji Ilje.

Separatistička stranka Žunts upozorila je da će povući podršku španskom premijeru Pedru Sančezu ukoliko nedavno usvojen zakon o amnestiji za članove pokreta nezavisnosti ne bude primenjen i na Pudždemona i dvojicu njegovih saradnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa