Evropa

Počinje godišnja NATO nuklearna vežba iznad zapadne Evrope: Učestvuju i borbeni avioni

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

10:21

Počinje godišnja NATO nuklearna vežba iznad zapadne Evrope: Učestvuju i borbeni avioni
Počinje godišnja NATO nuklearna vežba iznad zapadne Evrope: Učestvuju i borbeni avioni - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

NATO danas započinje svoju godišnju nuklearnu vežbu iznad zapadne Evrope, u kojoj će učestvovati više od 60 aviona, a vežba će trajati dve nedelje uz učešće borbenih aviona koji mogu da nose američke nuklearne bojeve glave, objavljeno je na sajtu Severnoatlantske alijanse.

"Nuklearno odvraćanje je kamen temeljac bezbednosti saveznika. Vežba 'Steadfast Noon' je važan test nuklearnog odvraćanja i šalje jasnu poruku svim protivnicima da će NATO zaštititi i odbraniti sve saveznike", izjavio je generalni sekretar NATO Mark Rute.

Ova vežba NATO je rutinski vid obuke i održava se svakog oktobra, a ove godine učestvovaće 2.000 vojnika iz osam vazdušnih baza uz korišćenje raznih tipova aviona, uključujući avione koji mogu da nose nuklearne bombe, bombardere, borbene eskadrone, avione za dopunu goriva i avione sposobne za izviđanje i elektronsko ratovanje.

Ovogodišnja vežba se odvija uglavnom iznad Belgije i Holandije, kao i u vazdušnom prostoru iznad Danske, Ujedinjenog Kraljevstva i Severnog mora uz učešće ratnih aviona iz 13 zemalja članica NATO.

"NATO preduzima korake kako bi osigurao bezbednost, sigurnost, efikasnost i kredibilitet nuklearnog odvraćanja Alijanse. Na primer, ove godine su prvi saveznički F-35A borbeni avioni iz Holandije proglašeni spremnim za obavljanje nuklearnih uloga. Deklaracija sa Samita NATO u Vašingtonu jasno ističe da je osnovna svrha nuklearnih sposobnosti NATO očuvanje mira, sprečavanje prinude i odvraćanje od agresije", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Alijanse, uz poruku da će "NATO biti nuklearna alijansa sve dok postoje nuklearno oružje".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa