Evropa

Bizarne taktike u ratu dronova: Ruske "kandže" od eksera protiv ukrajinskih kanapa za sabotažu

Komentari

Autor: Defense express, Kyiv post

22/09/2024

-

18:32

Bizarne taktike u ratu dronova: Ruske "kandže" od eksera protiv ukrajinskih kanapa za sabotažu
Bizarne taktike u ratu dronova: Ruske "kandže" od eksera protiv ukrajinskih kanapa za sabotažu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska vojska je navodno osmislila novu taktiku za borbu protiv neprijateljskih dronova tokom "vazdušnih bitaka", a to je pričvršćivanje eksera na svoje bespilotne letelice kao oružje, navodi se u izveštaju ukrajinskog portala Defense express.

"Detektujemo kvadkopter, pričvrstimo eksere na naš kopter i spustimo ga na neprijateljski dron. Zatim, ekserima udari u rotore neprijateljske bespilotne letelice, lomi elise, uzrokujući da se sruši", citira se izjava jednog ruskog instruktora iz izviđačke bespilotne letelice i tzv. FPV dronove.

Prema izveštajima ruskih medija, ova strategija uključuje namerni "lov", gde je dron opremljen ekserima dizajniran da specijalno da obora neprijateljske bespilotne letelice i vrati se neoštećen, a ne da se zabije u ciljani dron.

Međutim, Defense Expres sumnja u to, sugerišući da bi ova taktika "dronova sa ekserima" mogla biti samostalna inicijativa pojedinačnih jedinica koje nailaze na neprijateljske bespilotne letelice tokom misija.

"Ideja korišćenja eksera na dronu mogla bi da bude opcija za borbu vazduh-vazduh... Ovaj metod, iako nekonvencionalan, zaslužuje određenu pažnju, jer se čini da je efikasan način za neutralisanje neprijateljskih dronova", navodi se u izveštaju. 

Kyev post je takođe pisao o ovoj temi pitavši ukrajinskog operatera FPV dronova, koji je ovu metodu odbacio kao "sumnjivu“, napominjući da pričvršćivanje eksera dodaje nepotrebnu težinu u, pružajući malu praktičnu vrednost.

"Efikasnija tehnika vazdušne borbe je vezivanje dugačkog kanapa sa malim tegom za dron. Leteći iznad neprijateljskog kvadrokoptera, nit se može zaplesti u neprijateljske rotore. Ako je pilot dovoljno vešt, može čak i da vrati neprijateljski dron na kontrolisanu teritoriju kao trofej", rekao je ukrajinski vojnik.

Defense Express je takođe istakao da vojska Ukrajine aktivno koristi FPV dronove za borbu protiv ruskih izviđačkih bespilotnih letelica.

"Kao što je praksa pokazala, ovaj pristup je bio veoma efikasan protiv neprijateljskih bespilotnih letelica, posebno imajući u vidu nedostatak protivvazdušnih projektila“, navodi se u izveštaju.

Borba "dron protiv drona" ostaje relativno retka. Snimci ovakvih okršaja između bespilotnih letelica u vazduhu još uvek su relativno retki na internetu. Međutim, nedavni snimci Grupe "Korn" (Khorne, po jednom od četiri boga haosa distpopijskog naučnofantastičnog univerzuma Warhammer 40k), koja je deo dron jedinice 116. mehanizovane brigade, prikazuje ruski dron "Mavik" koji pokušava da obori ukrajinski FPV dron u blizini ruskih položaja.

"Svedoci smo svitanja nove ere u ratovanju dron na drona“, izvestila je "Korn" grupa.

Komentari (0)

Evropa