Evropa

I dobra i loša vest: Ko je Marta Kos - kandidatkinja za komesarku Evropske komisije za proširenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2024

-

14:00

I dobra i loša vest: Ko je Marta Kos - kandidatkinja za komesarku Evropske komisije za proširenje
I dobra i loša vest: Ko je Marta Kos - kandidatkinja za komesarku Evropske komisije za proširenje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova-stara predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je pre nekoliko dana novi tim koji će u narednih pet godina voditi ovu evropsku instituciju. Za one na Zapadnom Balkanu verovatno je najzanimljivije bilo pročitati imena onih koji će se u Evropskoj uniji baviti spoljnom politikom i proširenjem, a upravo je kao komesarka za proširenje predložena Slovenka Marta Kos. Da bi zaista i dobila tu poziciju, Kos će morati da dobije zeleno svetlo kako slovenačkog, tako i Evropskog parlamenta.

Slovenija je, inače, prošle sedmice potvrdila da će Kos biti kandidatkinja te države za evropsku komesarku, piše European Western Balkans. Prethodno je Tomaž Vasel povukao kandidaturu na tu poziciju. Kako su preneli slovenački mediji, to je učinjeno usled želje Ursule fon der Lajen da što više žena bude zastupljeno u novom sazivu Evropske komisije. Kako prenosi portal Politico, Slovenija je zbog ovoga "nagrađena" portfeljom za proširenje.

Marta Kos, koja bi na funkciji u Evropskoj komisiji trebalo da zameni Mađara Olivera Varheljija, bivša je ambasadorka Slovenije u Nemačkoj i Švajcarskoj. Bila je potpredsednica liberalnog Pokreta slobode aktuelnog premijera Roberta Goloba. Godine 2022. kandidovala se za predsednicu Slovenije ali je tokom kampanje odustala od kandidature.

Inače, u medijima su se čak pojavile i optužbe da ona nema iskustva za ovakvu poziciju, ali i daje prethodno radila za jugoslovensku tajnu službu - Udbu.

Poslanica SDS-a Romana Tomc zapitala se u izjavi za Euronews da li se može zamisliti "da neko, na primer u Nemačkoj, predloži kandidata koji se optužuje da je u prošlosti bio saradnik Štazija". Marta Kos je u izjavi za ovaj portal demantovala optužbe, ali se Euronews ipak pita da nije Slovenija "nehotice ili na neki drugi način dovela bivšeg špijuna na najvišu poziciju u EU".

"Postoji istraga, politička istraga, da se ustanovi kakve su bile veze između Marte Kos i tajne službe nekadašnje Jugoslavije. Jako je teško odgovoriti na to pitanje danas. Pitanje je da li je to uopšte bitno, prošlost neke osobe, to zavisi naravno od uloge koju je ona imala, ako je uopšte pripadala nekadašnjoj službi državne bezbednosti i koliko je u to vreme imala godina", rekao je za Euronews Srbija urednik Euronews iz Brisela Serđo Kantone.

Euronews

"Uvek ima mesta da da lični pečat"

Kako je, inače, napisao RTS, imenovanje Marte Kos se može videti kao ujedno dobra i loša vest za zemlje Zapadnog Balkana.

Dobra vest, jer komesarka dolazi iz zemlje koja važi za "prijatelja" proširenja, snažno podržava članstvo Zapadnog Balkana u EU i razume situaciju u ovom regionu. To je svakako povoljnije od komesara koji bi došao iz neke od baltičkih zemalja, što je bila jedna od mogućnosti u opticaju.

Manje dobra vest je što je Marta Kos donekle nasumično izabrana kandidatkinja, koja nije bila ni početni izbor sopstvene vlade. Nema iskustva u evropskim poslovima, malo je poznata izvan Slovenije i dolazi iz male zemlje članice. U tom smislu, ovaj predlog ukazuje na manjak ambicije kad je reč o proširenju.

Euronews

Kako je za Euronews Srbija rekla koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Bojana Selaković, Marta Kos će slediti ono što bude bio strateški okvir postavljan pre svega od strane predsednice Evropske komisije, a onda i od Kaje Kalas kao visoke predstavnice za bezbednost i spoljnu politiku.

"Imajući u vidu iskustvo sa prethodnim komesarom, gospodinom Varheljem, videli smo da bez obzira na to koliko je, da kažem, ta jedna funkcija i sve ono što se radi unutar toga vezano za nekakve strateške okvire Evropske unije, naravno da uvek ima mesta da se daje nekakav lični pečat. Tako da u tom kontekstu ako bude gospođa Kos izabrana, ja lično očekujem sa njene strane da će biti malo više senzibilisana na one teme koje u prethodnom komesaru nisu bile u fokusu. Tu pre svega mislim na ono što je osiguranje standarda i napredak u oblastima koje se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i medijskih sloboda. I to je negde i zamerano prethodnom komesaru kada je u pitanju odnos prema zemljama kandidatima iz Zapadnog Balkana", rekla je Selaković.

Kako je dodala, kad govorimo o samom procesu proširenja, ono je od početka postavljeno tako da ima dva aspekta.

"Jedan jeste politički, drugi jeste tehnički i u tom smislu mi smo stalno slušali ovih prethodnih desetak godina te neke različite frustracije koje su dolazile do izražaja, posebno ove poslednje dve i po godine od početka rata u Ukrajini, šta je ono čemu treba dati primat kad govorimo o nekakvoj formalizaciji napretka zemalja kandidata", rekla je ona.

Kako Kantone objašnjava, Marta Kos će morati da se bavi velikim pitanjem, a to je proširenje Evropske unije i eventualno pristupanje Ukrajine i Moldavije.

"Ukrajina i Moldavija ne nailaze na dobrodošlicu svih zemalja u Evropskoj uniji. Neke od tih zemalja kažu da će biti jako teško imati tako veliku zemlju sa ogromnim problemima poput Ukrajine u Evropskoj uniji. Ono što mogu da kažem je da će Marta Kos biti u srži brojnih tenzija i moraće u svakom slučaju da prođe, da kažemo, ispit u Evropskom parlamentu kao i ostali komesari", rekao je Kantone.

"Proširenje značajno i za Sloveniju i za Evropsku uniju"

Marta Kos izjavila je inače da je proširenje sinonim za EU.

"Za mene je proširenje sinonim za EU, a EU je sinonim za mir. Nadalje, mir predstavlja stabilnost, sigurnost, budućnost, povezanost i inkluziju", dodala je Kos, predstavljajući svoju kandidaturu za evropskog komesara Odboru Narodne skupštine za pitanja EU. 

Ona je ukazala na značaj portfelja proširenja i za Sloveniju i za EU i dodala da je uverena da će njene veštine biti najočiglednije u ovoj oblasti.

Kos je pred Odborom čije mišljenje nije obavezujuće, navela da ispunjava tri ključna uslova za evropskog komesara: kompetentnost, posvećenost EU i nezavisnost. 

"Vrednosti i ciljevi EU su za mene svetinja", rekla je ona, prenosi agencija STA. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa