Evropa

Vučić na sastanku u Briselu: Počeo radni ručak Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

13:04

Vučić na sastanku u Briselu: Počeo radni ručak Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana
Prinskrin/Intagram/buducnostsrbijeav - Copyright Prinskrin/Intagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sastanak u Briselu, koji je za lidere sa Zapadnog Balkana danas organizovala predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen važan i da će se razgovarati, prvenstveno, o evropskom Planu rasta sa Zapadni Balkan i istakao da Srbija ostaje posvećena evropskom putu i unutrašnjim reformama.

Vučić je naveo da će se tokom radnog ručka razgovarati i o sprovođenju pojedinačnih reformskih agendi, planovima nove Komisije kada je u pitanju proces proširenja, kao i o ukupnoj situaciji u regionu.

"Naša zemlja ostaje posvećena svom evropskom putu i unutrašnjim reformama u cilju pridruživanja EU, ali na prvom mestu važan nam je bolji život naših građana, ekonomski rast i razvoj zemlje", napisao je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

 

On je rekao da će Srbija zato nastaviti da insistira na konkretnim koracima približavanja EU, kao što su pristup jedinstvenom evropskom tržištu i platnom prometu, uvođenju zelenih koridora, daljem privlačenju direktnih investicija, kao i promeni ukupne ekonomske i političke atmosfere u regionu, jer, kako je istakao, "za svaki napredak potrebni su nam mir, stabilnost i saradnja".

Radnom ručku u Briselu pored Vučića prisustvuju i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, predsedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

 

Svi partneri sa Zapadnog Balkana imali su obavezu da predaju Briselu reformske agende, predviđene Planom rasta za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Isplata sredstava zavisi od uspešne primene reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Evropska komisija trenutno završava svoju procenu reformskih agendi, koje su podneli partneri sa Zapadnog Balkana.  Kada EK završi sa procenama, Komisija će  konsultovati države članice EU tokom predstojećeg odbora Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a u slučaju pozitivnog mišljenja, Komisija će preći na usvajanje i odobravanje reformiskih agendi i, pre prvih isplata, zaključiti ugovore o olakšicama i kreditima sa svakim od korisnika. 

Plan rasta za Zapadni Balkan zasnovan je na četiri stuba, čiji je cilj jačanje ekonomske integracije partnera sa Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, podsticanje ekonomske integracije unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan.

Fon der Lajen: Partneri sa Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, radimo na približavanju ekonomija

Fon der Lajen istakla je tokom ručka da svih šest partnera iz regiona pripada Evropi i da se na tome radi u EU.  Istovremeno, dodala je, radi se na približavanju Uniji ekonomija i tržišta iz regiona uz pomoć Plana rasta za Zapadni Balkan, vrednog šest millijardi evra. 

"Danas sam primila lidere šest partnera sa Zapadnog Balkana. Svih šest zemalja pripada Evropi. To je ono na čemu radimo. Paralelno, približavamo njihove ekonomije i tržišta našim Planom rasta od šest milijardi evra za region", navela je Fon der Lajen na društvenoj mreži Iks,

Ona je objavila i snimak sa liderima Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

Komentari (0)

Evropa