Evropa

Nemec: Marta Kos biće dobra komesarka i za EU i za Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

16:35

Nemec: Marta Kos biće dobra komesarka i za EU i za Zapadni Balkan
Nemec: Marta Kos biće dobra komesarka i za EU i za Zapadni Balkan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) iz Slovenije Matjaž Nemec pozdravio je predlog da Marta Kos bude nova evropska komesarka za proširenje i ocenio da će ona biti dobra komesarka, kako za EU, tako i za region Zapadnog Balkana.

Nemec je za Tanjug, komentarišući to što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila Martu Kos iz Slovenije za komesarku za proširenje, rekao da je to bitno za region, ali i Sloveniju koja, kako je naglasio, poznaje temperament u regionu.

"To je bitno za ceo region, i za Ukrajinu, i za prijateljstvo na istoku. Mislim da je Marta Kos dobra kandidatkinja, videćemo kakva će biti saslušanja u parlamentu. Za Sloveniju je to stvarno bitno. Bitno je zbog prosperiteta, zbog mira i Slovenija zna kakav je temperament na Zapadnom Balkanu. U tom smislu čini se da je bitnije za EU imati Sloveniju na tom mestu nego obrnuto. Mislim da će Marta Kos biti dobra komesarka i za EU i za region Zapadnog Balkana", poručio je Nemec.

Fon der Lajen je u utorak predstavila predlog novog sastava Evropske komisije, prema kojem će Kos biti zadužena za proširenje. Kos je bivša slovenačka ambasadorka u Nemačkoj i Švajcarskoj. Karijeru je započela kao novinarka, a bila je i direktorka vladine kancelarije za informisanje i portparol vlade.

Odnedavno radi kao konsultant kompanija i međunarodnih organizacija.

Slovenija još nije zvanično predložila Kos kao svog kandidata za komesara, pošto je nije saslušao odbor Narodne skupštine za pitanja EU, što mora da se uradi pre zvaničnog imenovanja.

Svi kandidati za komesare moraju da prođu proces saslušanja u EP, koji mora da odobri celokupan sastav nove Evropske komisije, a ima mogućnost i da blokira izbor nekog kandidata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa