Evropa

Tusk osudio odluku Nemačke da pooštri kontrolu na granicama: "To je de fakto suspenzija šengenskog sporazuma"

Komentari

Autor: FoNet

10/09/2024

-

21:46

Tusk osudio odluku Nemačke da pooštri kontrolu na granicama: "To je de fakto suspenzija šengenskog sporazuma"
Tusk osudio odluku Nemačke da pooštri kontrolu na granicama: "To je de fakto suspenzija šengenskog sporazuma" - Copyright AP Photo/Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Donald Tusk osudio je danas odluku susedne Nemačke da pooštri granične kontrole u ​​pokušaju da suzbije neregularne migracije, prenosi Politiko.

Sa poljske tačke gledišta, ta akcija je neprihvatljiva, rekao je Tusk i najavio razgovore sa drugim državama koje će biti pogođene ovakvom odlukom Berlina i načinima da se to iznese pred članice Evropske unije (EU).

"Nadam se da ćemo o tome razgovarati u duhu EU", rekao je on na sastanku sa diplomatama Poljske.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer objavila je u ponedeljak privremenu strožu kontrolu na svim nemačkim kopnenim granicama, kako bi se smanjile neregularne migracije i poboljšala bezbednost.

profimedia

 

Ona je najavila da će kontrole biti uvedene na kopnenim granicama Nemačke sa Francuskom, Luksemburgom, Holandijom, Belgijom i Danskom.

Dodatne kontrole već su postavljene na granicama sa Poljskom, Švajcarkom i Češkom, koje će ostati na snazi do 15. decemmbra, odnosno na austrijskoj granici do 11. novembra.

Tusk je odluku Berlina nazvao "de fakto suspenzijom šengenskog sporazuma", koji je potpisan 1985. godine i omogućava putovanje bez restrikcija kroz svih devet država koje dele granicu sa Nemačkom.

Nemam sumnje da je unutrašnja politička situacija u Nemačkoj razlog uvođenja ovih mera, a ne naša politika prema nelegalnim migracijama, kazao je Tusk.

Euronews je istraživao - kakva je situacija u drugim zemljama sa kontrolom granica koje su obuhvaćene Šengenskim sporazumom

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa