Evropa

Nemačka planira da uvede strože kontrole na svim kopnenim granicama kako bi sprečila ulazak migranata

Komentari

Autor: FoNet

09/09/2024

-

23:19

Nemačka planira da uvede strože kontrole na svim kopnenim granicama kako bi sprečila ulazak migranata
Nemačka granica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada objavila je planove za uvođenje strože kontrole na svim kopnenim granicama, u pokušaju da se uhvati ukoštac sa neregularnim migracijama i da se zaštiti od pretnji poput islamističkog ekstremizma.

Kontrole će početi 16. septembra i u početku će trajati šest meseci, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Vlada kancelara Olafa Šolca nastoji da preuzme inicijativu od opozicione krajnje desnice i konzervativaca, koji imaju sve veću podršku otkako su se u većoj meri posvetili brizi birača za bezbednost.

"Jačamo unutrašnju bezbednost i nastavljamo sa čvrstim stavom kada su u pitanju neregularne migracije“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Nedavni smrtonosni napadi nožem, za koje su osumnjičeni tražioci azila, izazvali su u javnosti zabrinutost zbog sve većeg broja migranata. Islamska država preuzela je odgovornost za napad u gradu Solingenu, u kojem su u avgustu poginule tri osobe.

Alternativa za Nemačku, koja vodi žestoku kampanju protiv migranata, ovog meseca je postala prva stranka krajnje desnice posle Drugog svetskog rata koja je pobedila na izborima u jednoj saveznoj državi.

Ankete pokazuju da su migracija najveća briga birača i u državi Brandenburg, u kojoj će izbori biti održani za dve nedelje.

Zabrinutost javnosti zbog migracija počela je da se ispoljava u većoj meri kada je Nemačka primila više od milion ljudi koji su bežali iz ratom razorenih zemalja, poput Sirije, tokom migrantske krize 2015/2016.

Situacija je dodatno pogoršana nakon što je nemačka vlada odobrila azil za oko milion Ukrajinaca koji su bežali od ruske invazije, u vreme kada se Nemačka borila sa energetskom i ekonomskom krizom.

Nemačka vlada je prvi put prošle godine najavila strože kontrole na kopnenim granicama sa Poljskom, Češkom, Švajcarskom i Austrijom, što joj je omogućilo da vrati 30.000 migranata.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa