Evropa

RAT U UKRAJINI Meloni i Zelenski razgovarali o postizanju pravednog mira i obnovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/09/2024

-

10:14

RAT U UKRAJINI  Meloni i Zelenski razgovarali o postizanju pravednog mira i obnovi
RAT U UKRAJINI Meloni i Zelenski razgovarali o postizanju pravednog mira i obnovi - Copyright AP/Evgeniy Maloletka, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 927 dana. Ukrajinski tužioci saopštili su da je pokrenuta istraga o ubistvu trojice ukrajinskih vojnika koji su se predali na istočnom frontu u blizini Pokrovska. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom kako bi razgovarao o pripremama za drugi samit o miru u Ukrajini. Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da je neophodno da se sastanu lideri Rusije i Ukrajine i da bi na taj način mogao da se okonča rat.

Ključni događaji:

  • Borelj razgovarao sa Sibigom o pristupanju Ukrajine EU
  • Novi ministar spoljnih poslova Ukrajine najavio kadrovske promene
  • Zelenski: Ukrajina nema dovoljno sistema PVO da odbije svaki ruski napad
  • Makron razgovarao sa Šolcom o nastavku podrške Ukrajini
  • Ostin: Rat bi mogao brzo da se završi ako Putin povuče svoje trupe

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

22.46 Kijev poziva Iran da ne prenosi balističke rakete Rusiji

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je Iran da će ukoliko Teheran nastavi transfer balističkih projektila Rusiji to imati "razorne posledice" po ukrajinsko-iranske odnose.

Ministarstvo ističe da produbljivanje vojne i tehnološke saradnje Rusije i Irana predstavlja ozbiljne bezbednosne pretnje za Ukrajinu, Evropu, Bliski istok i svet.

"Pozivamo svetsku zajednicu da pojača pritisak na Teheran i Moskvu radi zaštite međunarodnog mira i bezbednosti", navodi se u saopštenju, prenosi Kijev post.

22.24 Pet osoba poginulo u ruskom granatiranju Donjecka u Ukrajini

Pet osoba poginulo je danas u ruskom granatiranju Donjecka na istoku Ukrajine, saopštili su zvaničnici.

Tri osobe su poginule, a četiri su povređene, od kojih jedna teže, u gradu Konstantinovka, a dve su poginule u granatiranju u blizini grada Torecka koji se nalazi oko 20 kilometara jugoistočno.

U napadu na Konstantinovku oštećeni su jedna višespratnica, upravna zgrada i prodavnica, preneo je Rojters.

21.29 Budanov: Telegram je pretnja nacionalnoj bezbednosti

Načelnik Glavne uprave za obaveštajne poslove ukrajinskog Ministarstva odbrane Kirilo Budanov ocenio je danas da je Telegram mesindžer pretnja ukrajinskoj nacionalnoj bezbednosti.

"Nikada se nisam plašio da to kažem. Telegram je realna pretnja nacionalnoj bezbednosti. To kažem apsolutno direktno, čak smo i dokumentovali", rekao je Budanov, prenosi agencija Suspilne.

Prema njegovim rečima, Telegram je, prema zvaničnim istraživanjima, postao glavni izvor informacija za društvo.

On je međutim naveo da nije za to da se ovaj društvena mreža u Ukrajini "jednostavno ukine".

"Inače, ovo je prilično teško izvodljivo, ali je moguće. Zalažem se da sve ove Telegram kanale, kako kažu, 'personalizujemo'. Pa, ako želite, da emitujete neku vest, molimo vas da se registrujete kako bi svi znali da je ovaj kanal registrovan na Ivana Ivanoviča, državljanina Ruske Federacije, koji živi u Moskvi. Ili od strane državljanina Ukrajine. I onda čovek ima ličnu odgovornost za ono što tamo plasira", objasnio je Budanov.

20.52 CNN: Ukrajinski "dronovi zmajevi" izbacuju rastopljeni metal, posledice zastrašujuće

Ukrajinska vojska počela je da koristi bespilotne letelice sa rastopljenim metalom, tzv. "termite", čiju tehnologiju je razvila Nemačka krajem 19. veka, i aktivno je koristila u Prvom i Drugom svetskom ratu, prenosi američki televizijski kanal CNN.

Serija video snimaka objavljenih na društvenim mrežama, uključujući i Telegram ukrajinskog Ministarstva odbrane u sredu, pokazuje kako nisko leteće bespilotne letelice bacaju na ruske položaje rastopljenu mešavinu aluminijumskog praha i oksida gvožđa, nazvanu "termit", koja dostiže temperaturu od 2,2 hiljade stepeni Celzijusa.

Organizacija Hjuman rajts voč (HRV) ukazala je na "zastrašujuće" posledice upotrebe "termita".

„Mogu da nanesu opekotine četvrtog ili petog stepena i izazazovu oštećenje mišića, ligamenata, tetiva, nerava, krvnih sudova, pa čak i kostiju. Lečenje može trajati mesecima a ako žrtve prežive, ostaju im fizički i psihički ožiljci", upozorio je HRV. 

16.49 Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Kalinovo u Donjecku u Ukrajini

Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Kalinovo u Donjecku na istoku Ukrajine, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Naselje Kalinovo u Donjeckoj Narodnoj Republici oslobođeno je kao rezultat dejstva borbene grupe Centar", navelo je ministarstvo, prenela je agencija TASS.

Ističe se da su ruske snage pogodile ukrajinske pogone za izradu komponenti za operativno-taktičke rakete "grom-2" i dronove "paljanica".

12.56 Italija: Meloni i Zelenski razgovarali o postizanju pravednog mira i obnovi

Italijanska premijerka Đorđa Meloni danas se susrela sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim sa kojim je razgovarala o postizanju pravednog mira i rekonstrukciji sa fokusom na energetski sistem Ukrajine.

Lideri su se sastali danas na ekonomskom forumu Ambrozeti, u italijanskom mestu Černobio, prenosi Ansa.

Meloni je izjavila da Italija ima ozbiljan stav kada je u pitanju Ukrajina, istakavši da ta zemlja ne može da bude prepuštena sudbini zato što bi to "uzrokovalo haos".

Ona je poručila da ne smatra da je sudbina Ukrajine zapečaćena i dodala da se ''mir sklapa ako dođe do zastoja'' na bojnom polju, prenosi Ansa.

profimedia

 

Premijerka je istakla da je Italija doprinela pomenutom zastoju pružajući podršku Ukrajini, budući da je konflikt počeo uz veliku rusku prednost.

"Onima koji sa mnom pričaju o miru, koji kažu da ne smemo da šaljemo oružje Ukrajini jer (se tako) stvara mir, želim da istaknem da ako je došlo do invazije nema potrebe za bilo kakvim pregovaračkim stolom, koji se možda stvara ako dođe do zastoja između snaga na terenu“, ukazala je Meloni.

11.52 Tri osobe ubijene, tri ranjene u ruskom granatiranju Kostjantinovke u Ukrajini

Tri osobe su ubijene, a tri ranjene danas u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Kostjantinovke na istoku Ukrajine, rekao je guverner Donjecke oblasti Vadim Filaškin. Ubijena su tri muškarca starosti između 24 i 69 godina, a oštećeni su višespratni blok, upravna zgrada i prodavnica, rekao je Filaškin u objavi na platformi Telegram.

On je dodao da su tri osobe lakše ranjene i da im je ukazana medicinska pomoć, prenosi Rojters. Kostjantinovka je pre rata bila industrijski grad sa oko 70.000 stanovnika, a od februara 2022. veliki broj ljudi bio je primoran da se odseli zbog približavanja linije fronta, navodi britanska agencija.

10.15 Pronađeni ostaci oborenog ruskog drona kod zgrade ukrajinskog parlamenta u Kijevu

Ostaci oborenog drona pronađeni su pored zgrade ukrajinskog parlamenta u Kijevu nakon ruskog vazdušnog napada u toku noći, navodi se u saopštenju Vrhovne rade na mreži Telegram. Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su danas da su ruske snage lansirale ukupno 67 dalekometnih dronova u napadu tokom noći, od kojih je 58 oboreno. Vazduhoplovstvo je saopštilo u aplikaciji Telegram da su jedinice protivvazdušne odbrane angažovane u 11 regiona širom Ukrajine, prenosi Reuters.

Kako se dodaje, dronovi Šahed lansirani iz dva pogranična regiona u Rusiji, kao i sa poluostrva Krim. Dopisnici Reutersa su u Kijevu čuli seriju eksplozija nešto posle 3 sata ujutru, od kojih su neke čule iz pravca centra grada.

07.57 Orban: Neophodno da se Zelenski i Putin sastanu da bi se okončao rat u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da je neophodno da se sastanu lideri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, kako bi se okončao rat između dve zemlje. Upitan da li je moguć sastanak Putina i Zelenskog, Orban je na Ambrozeti forumu u gradu Černobio u Italiji rekao da je to "neophodno" i da je osnovno pitanje komunikacija. 

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

"Ako nema komunikacije, rat je sve gori i gori", istakao je Orban na panel diskusiji, prenosi Politiko. Na forumu učestvuje i ukrajinski predsednik, sa kojim je Orban rekao da ima "dobre odnose" čak i nakon što se mađarski lider sastao sa Putinom u Moskvi.

07.35 Makron razgovarao sa Šolcom o nastavku podrške Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je juče sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o važnosti nastavka podrške Ukrajini i potrebi da se postigne dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, saopštila je Jelisejska palata.

Tanjug AP/Olivier Chassignole, Pool via AP

 

U saopštenju se navodi da su Makron i Šolc istakli da će Francuska i Nemačka pružati pomoć Ukrajini onoliko dugo i intenzivno koliko to bude potrebno, preneo je Rojters. Detaljnje u posebnoj vesti.

07.15 Zelenski: Ukrajina nema dovoljno sistema PVO da odbije svaki ruski napad

Ukrajina ima sisteme protivvazdušne odbrane, ali oni nisu dovoljni da odbiju svaki ruski napad izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na 50. Međunarodnom forumu Ambrozeti u Italiji.

"Cenimo svaki korak podrške Ukrajini, svaku akciju i svaki iskaz solidarnosti naših partnera širom sveta koji nam pomažu da obnovimo bezbednost i približimo mir. Ukrajinci žele da se ovaj rat završi više nego bilo ko drugi na svetu. Ruska agresija nam ne ostavlja drugog izbora osim da se borimo i branimo svoje živote. Imamo sisteme protivvazdušne odbrane, ali to nije dovoljno da obezbedimo celu našu teritoriju i odbijemo svaki ruski napad", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

06.50 U napadu na Pavlograd poginula jedna osoba, povređeno 55

U ruskom raketnom napadu na Pavlograd u Dnjepropetrovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a povređeno je 55, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Jedna osoba je poginula, a 55 je povređeno, uključujući troje dece od četiri, devet i 11 godina. U napadu je oštećena petospratnica. Vatrogasci su ugasili požar i spasili pet osoba", dodaje se u saopštenju, prenosi Kijev post.

Komentari (0)

Evropa