Evropa

AfD ostvarila odlične rezultate u Tiringiji i Saksoniji: Ko će formirati vlast i šta to znači za buduće savezne izbore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2024

-

20:50

AfD ostvarila odlične rezultate u Tiringiji i Saksoniji: Ko će formirati vlast i šta to znači za buduće savezne izbore
Tanjug/AP/Jens Meyer - Copyright Tanjug/AP/Jens Meyer

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) proglasila je "istorijskim uspehom" pobedu u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi - Saksoniji, na izborima za pokrajinski parlament. Ostalo je oko godinu dana pred savezne izbore u Nemačkoj, a stranka Olafa Šolca i njegova "semafor" koalicija pretrpeli su novi izborni udarac.

AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke.

To je prvi put od Drugog svetskog rata da je krajnje desničarska stranka spremna da uđe u državni parlament osvojivši preko 32 odsto glasova, dok je stranka Olafa Šolca osvojila samo šest mesta, a Zeleni i liberalni FDP nijedno.

U susednoj državi Saksoniji, konzervativna CDU osvojila je 31,9 odsto, što je tek nešto više od AfD-a. Obe stranke su ostavile daleko iza sebe tri stranke koje vode saveznu nemačku vladu - socijaldemokrata, zelenih i liberalnog FDP-a.

Lider AfD-a u Tiringiji, Bjorn Heke, nazvao je uspeh svoje stranke na nedeljnim državnim izborima "istorijskom pobedom". 

Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Lider AfD-a u Tiringiji, Bjorn Heke

On je takođe upozorio da stvaranje vladajuće koalicije bez njegove stranke "ne bi bilo dobro za državu". 

Ipak, analitičari kažu da je nemoguće formiranje vlade bez ekstremne levice, a upravo je liderka te struje Sara Vagenkneht saopštila sinoć, nakon što je njena partija osvojila treće mesto na pokrajinskim izborima u Tiringiji i Saksoniji, da se nada formiranju koalicije sa demohrišćanima (CDU) ili socijaldemokratama (SPD).

Tanjug AP/Martin Schutt

Liderka nemačke stranke BSW, Sara Vagenkneht

U susednoj državi Saksoniji, gde je takođe održano državno glasanje, CDU ima veoma malo vođstvo 31,9 odsto prema 30,6 odsto koliko je osvojio AfD.  

Drugi državni izbori očekuju se 22. septembra u istočnoj nemačkoj državi Brandenburg, koju trenutno predvode socijaldemokrate nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Za to vreme, kako piše Euronews, istraživanja trenutno pokazuju da se na saveznom nivou, uoči  izbora koji predstoje za godinu dana, AfD nalazi na drugom mestu po popularnosti. 

Ćurčić: Tiringija i Saksonija su pokrajine u kojima levi centar i liberali tradicionalno imaju malu podršku

Govoreći o izbornim rezultatima u Nemačkoj, Petar Ćurčić iz Instituta za evropske studije kaže za Euronews Srbija da su Tiringija i Saksonija pokrajine u kojima su stranke levog centra i levice, retko kada dobijale značajnu podršku, navodeći da je jedino bio izuzetak izbor sadašnjeg predsednika vlade Tiringije Boda Ramelova koji pripada levoj struji.

"Međutim, sada se negde vratio taj kurs koji je inače u tim pokrajinama bio bliži desnici ili desnom centru. To su dve pokrajine u kojima je dominirala dugo godina Hrišćanska demokratska unija, pogotovo od ponovnog ujedinjenja 1990. godine", objašnjava Ćurčić. 

On naglašava da su ovu izbori pokazali nekoliko stvari.

"Mislim da ocena da je semafor koalicija znatno izgubila na ovim izborima ne stoji iz prostog razloga zato što istočno-nemačke pokrajine generalno, a pogotovo ove dve pokrajine, nisu bile baza glasova za liberale pogotovo, koji retko kada su i uspevali da uđu. Mislim da je ulazak, recimo, liberala u parlament na prethodnim izborima 2019. bio eksces, govorim sad za Tiringiju, i bio postavica skretanja te partije u toj pokrajini, u desno, dok sa druge strane, zeleni su imali podršku, pre svega u urbanim centrima, ali ta podrška nikada nije bila veća od deset posto, dok socijaldemokrate imaju dugogodišnji, može se reći i višedecenijski trend opadanja", objašnjava naš sagovornik. 

Tanjug AP/Markus Schreiber

 

Ističe i da je glavna poruka ovih izbora da je istočna Nemačka, a naročito ove dve pokrajine, pokazala jedan vid nezadovoljstva glasajući za Alternativu za Nemačku.
Ćurčić dodaje i da ne treba zanemariti rezulat levičarske struje koju predvodi Sara Vagenkneht, a bez koje neće moći da se formira nova vlada. 

"Očigledno se da su hrišćanske demokrate sada te koje vode, u Saksoniji pogotovo, a u nešto manjoj meri u Tiringiji, tako da može da se očekuje da će verovatno hrišćanske demokrate, a ne Alternativa za Nemačku biti taj vrlo važan činilac u formiranju vlasti", uveren je naš sagovornik.

Ćurčić kaže i da je sada "gotovo očigledno da će hrišćanske demokrate da plediraju da se vrate na vlast, ne samo u dosta istočno-nemačkih pokrajina, već i da se spremaju za naredne savezne izbore koje nas očekuju verovatno naredne godine".

"U eventualnom scenariju da Alternativa na Nemačku uđe u vlast u tim pokrajinama, to neće promeniti suštinski odnose moći u federaciji, zato što su to relativno male pokrajine, ne toliko naseljene i što je još važnije - ekonomski nisu toliko snažne. Tako da, u tom institucionalnom pogledu, to ne bi promenilo stvar sve i da se dogodi taj scenarijo. Pitanje je da li će se dogoditi pre svega zbog simboličkog nivoa i pritiska da se napravi sanitarni kordon prema Alternativi za Nemačku", zaključuje Petar Ćurčić iz Instituta za evropske studije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa