Evropa

Izbori u nemačkim državama Tiringiji i Saksoniji: AfD proglasila "istorijsku" pobedu, loš rezultat "semafor koalicije"

Komentari

Autor: Euronews

02/09/2024

-

09:29

Izbori u nemačkim državama Tiringiji i Saksoniji: AfD proglasila "istorijsku" pobedu, loš rezultat "semafor koalicije"
Izbori u nemačkim državama Tiringiji i Saksoniji: AfD proglasila "istorijsku" pobedu, loš rezultat "semafor koalicije" - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) proglasila je "istorijskim uspehom" pobedu u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi, Saksoniji.

AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke.

To je prvi put od Drugog svetskog rata da je krajnje desničarska stranka spremna da uđe u državni parlament osvojivši preko 32 odsto glasova, dok je stranka Olafa Šolca osvojila samo šest mesta, a Zeleni i liberalni FDP nijedno.

U naseljenijoj susednoj državi Saksoniji, konzervativna CDU osvojila je 31,9 odsto, što je tek nešto više od AfD-a.

Obe stranke su ostavile daleko iza sebe tri stranke koje vode saveznu nemačku vladu - Socijaldemokrate, Zelenih i liberalni FDP-a.

Heke: Vlast bez AfD-a ne bi bila dobra za državu

Lider AfD-a u Tiringiji, Bjorn Heke, nazvao je uspeh svoje stranke na nedeljnim državnim izborima "istorijskom pobedom".

"Prvi put u svojoj kratkoj partijskoj istoriji, AfD je posle 11 godina postala najjača parlamentarna snaga. I to me ispunjava velikim ponosom i zadovoljstvom", rekao je u svom obraćanju Heke.

Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Bjorn Heke

Heke je takođe upozorio da stvaranje vladajuće koalicije bez njegove stranke "ne bi bilo dobro za državu".

"Ko želi stabilnost u Tiringiji mora da uključi i AfD“, rekao je on.

Euronews piše da bez podrške drugih partija, AfD ne može da vlada u Tiringiji, ali se očekuje da će naći koalicione partnere koji su spremni da rade sa njom.

Uspeh stranke na biralištima pohvalio je i lider AfD Tino Krupala izjavivši da je jasno da "birači žele promenu politike".

U susednoj državi Saksoniji, gde je takođe održano državno glasanje, CDU ima veoma malo vođstvo 31,9 odsto prema 30,6 odsto koliko je osvojio AfD.  

A sa saveznim izborima za samo godinu dana, AfD je na drugom mestu u nacionalnim istraživanjima javnog mnjenja. 

Vagenkneht odbacila mogućnost saradnje sa desničarskom AfD

Liderka nemačke stranke BSW, Sara Vagenkneht saopštila je sinoć, nakon što je njena ekstremno levičarska partija osvojila treće mesto na pokrajinskim izborima u Tiringiji i Saksoniji, da se nada formiranju koalicije sa demohrišćanima (CDU) ili socijaldemokratama (SPD).

To bi onemogućilo krajnje desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD) da oformi pokrajinsku vladu u Tiringiji, gde je osvojila najveći broj glasova.

profimedia

Sara Vagenkneht

"Želimo da formiramo vlast idealno s CDU-om, moguće i sa SPD-om", rekla je ona o situaciji u Tiringiji.

Istovremeno, Vagenkneht je odbacila mogućnost saranje sa AfD, kritikujući lidera te partije u Tiringiji Bjorna Hokea zbog njegovog "nacionalističkog pogleda na svet."

Drugi državni izbori očekuju se 22. septembra u daljoj istočnoj nemačkoj državi Brandenburg, koju trenutno predvode socijaldemokrate nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa