Evropa

Izlazne ankete izbora za pokrajinski parlament u Nemačkoj: AfD vodi u Tiringiji, u Saksoniji malo zaostaje za CDU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/09/2024

-

19:32

Izlazne ankete izbora za pokrajinski parlament u Nemačkoj: AfD vodi u Tiringiji, u Saksoniji malo zaostaje za CDU
Izlazne ankete izbora za pokrajinski parlament u Nemačkoj: AfD vodi u Tiringiji, u Saksoniji malo zaostaje za CDU - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AfD) vodi na izborima za parlament u saveznoj pokrajini Tiringiji, dok na izborima u Saksoniji vodi opoziciona Hrišćansko-demokratska unija (CDU), a sa malim zaostakom sledi je AfD, pokazuju rezultati izlaznih anketa.

Prema anketi javnog servisa ARD, AfD je u Tiringiji osvojio oko 30,5 glasova i to bi bilo prvi put od Drugog svetskog rata da stranka krajnje desnice pobedi na izborima za pokrajinski parlament.

CDU je u Tiringiji osvojila 24,5 odsto glasova, Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) sedam odsto, Zeleni četiri odsto, a novoosonovana Alijansa Sara Vagenkneht (BSW) 16 odsto.

Prema anketi emitera ZDF, CDU je na izborima u Saksoniji osvojila 32 odsto glasova, a AfD 31,5 odsto, preneo je Reuters.

profimedia

 

Na trećem mestu je BSW sa osvojenih 11,5 odsto glasova, a slede SPD sa sedam odsto i Zeleni sa 5,5 odsto.

Prema podacima do 16 sati, u obe savezne pokrajine se beleži veliki odziv birača.

Duboko nezadovoljstvo koalicionom vladom u kombinaciji sa antiimigracionim raspoloženjem i skepticizmom prema vojnoj pomoći Ukrajini doprineli su usponu populističkih partija u regionima Istočne Nemačke, prenosi Euronews.

Drugi državni izbori očekuju se 22. septembra u daljoj istočnoj nemačkoj državi Brandenburg, koju trenutno predvode socijaldemokrate nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Vagenkneht odbacila mogućnost saradnje sa desničarskom AfD

Liderka nemačke stranke BSW,  Sara Vagenkneht saopštila je večeras, nakon što je njena ekstremno levičarska partija osvojila treće mesto na pokrajinskim izborima u  Tiringiji i Saksoniji, da se nada formiranju koalicije sa demohrišćanima (CDU) ili socijaldemokratama (SPD).

To bi onemogućilo krajnje desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD) da oformi pokrajinsku vladu u Tiringiji, gde je, prema anketama, osvojila oko 33,5 odsto glasova, prenosi mdr.

"Želimo da formiramo vlast idealno s CDU-om, moguće i sa SPD-om", rekla je ona o situaciji u Tiringiji.

Istovremeno, Vagenkneht je odbacila mogućnost saranje sa AfD, kritikujući lidera te partije u Tiringiji Bjorna Hokea zbog njegovog "nacionalističkog pogleda na svet."

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa