Evropa

Nemački lideri odali počast žrtvama napada nožem u Zolingenu

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2024

-

14:13

Nemački lideri odali počast žrtvama napada nožem u Zolingenu
Nemački lideri odali počast žrtvama napada nožem u Zolingenu - Copyright Tanjug AP/Michael Probst, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas na komemoraciji ubijenima u terorističkom napadu nožem u Zolingenu da je to užasan zločin koji je izvršio, kako je rekao, migrant koji je dobio zaštitu u Nemačkoj, a onda to zloupotrebio.

Štajnmajer je na komemoraciji, koja je održana u pozorištu u Zolingenu, rekao da je dobro što nijedna od osam ranjenih osoba u tom napadu nije u životnoj opasnosti, preneo je AP.

Na komemoraciji, kojoj su prisustvovali i nemački kancelar Olaf Šolc, kao i drugi zvaničnici, Štajnmajer je istakao da je Nemačka zemlja koja prima ljude koji traže zaštitu od političkog progona i rata, ali da može da nastavi da sprovodi takvu politiku samo ako "ne bude opterećena velikim brojem onih koji nemaju pravo na tu posebnu zaštitu".

Islamski ekstremista iz Sirije ubio je troje ljudi i ranio osam osoba na festivalu u Zolingenu na zapadu Nemačke 23. avgusta, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država (ID). Osumnjičeni 26-godišnji Sirijac, koji je uhapšen dan nakon napada, trebalo je da bude deportovan u Bugarsku prošle godine, ali je izbegao deportaciju. 

Nemačka vlada kancelara Olafa Šolca najavila je poslednjih dana nove mere za olakšavanje procesa deportacija, a u petak su deportovani avganistanski državljani prvi put otkako su se talibani vratili na vlast u Avganistanu 2021. godine.

Komentari (0)

Evropa