Evropa

RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Harkov poginulo pet, povređeno 47 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2024

-

07:27

RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Harkov poginulo pet, povređeno 47 osoba
RAT U UKRAJINI U ruskom napadu na Harkov poginulo pet, povređeno 47 osoba - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 919 dana. Borbeni avion američke proizvodnje F-16 srušio se u Ukrajini još u ponedeljak, a pilot je poginuo, prenosi CNN, ali je ta vest potvrđena tek u četvrtak. Pilot  Aleksij Mes poginuo je u padu dok je ''odbijao najveći vazdušni napad“ Rusije na Ukrajinu, naveli su ukrajinski izvorin, dodajući da je pilot juče sahranjen. Situacija oko NE Zaporožje ostaje izuzetno složena izjavio je pred posetu objekta generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi i apelovao na to da se po svaku cenu izbegne nuklearna katastrofa. Za to vreme ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba boravio je u Briselu gde je pohvalio dobre odnose sa saveznicima ali i rekao da bi ipak morali da urade više kada je u pitanju isporuka obećanih sistema PVO, kako bi se ukrajinski vazdušni prostor zaštitio od ruskih napada.

Ključni događaji:

  • CNN: Američki avion F-16 srušio se u Ukrajini, pilot poginuo
  • Ukrajina potvrdila smrt pilota u padu borbenog aviona F-16
  • Grosi: Situacija u oko NE Zaporožje ostaje izuzetno složena
  • Kuleba: Saveznici treba da odrade više povodom isporuka sistema PVO Ukrajini
  • Podignuta optužnica protiv bivšeg zamenika ministra odbrane Rusije
  • Holandija dala zeleno svetlo Kijevu: Može da koristi F-16 na teritoriji Rusije

             Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                        Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu     

23.25 Tokom granatiranja Belgoroda i Belgorodske oblasti poginulo pet osoba, 37 ranjeno

Pet osoba je poginulo u granatiranju ukrajinskih snaga Belgoroda i Belgorodske oblasti iz višecevnog raketnog sistema Vampir (MLRS), saopštio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov. "Od posledica zadobijenih povreda, jedna žena i četiri muškarca preminuli su na licu mesta pre dolaska Hitne pomoći... Ranjeno je 37 civila, među kojima šestoro dece. Sedmoro odraslih i troje dece su u teškom stanju. Sve žrtve su prebačene u medicinske ustanove u Belgorodu", napisao je on na Telegram kanalu. Gladkov je pojasnio i da su usled napada oštećeni i krovovi i prozori na stambenim i opštinskim zgradama, a ukupno 24 automobila oštećena su gelerima.

22.25 Zelenski o smeni komandanta Vazduhoplovstva: Moramo se ojačati na komandnom nivou

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prokomentarisao je odluku o smeni komandanta Vazduhoplovnih snaga Oružanih snaga Ukrajine Nikolaja Oleščuka, napominjući da ukrajinske snage moraju da se ojačaju na komandnom nivou. "Odlučio sam da smenim komandanta Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. A neophodno je i na komandnom nivou – moramo da se pojačamo i zaštitimo ljude i osoblje. Zaštitimo sve naše vojnike", naglasio je Zelenski u večerašnjem video obraćanju. On je zahvalio vojnim pilotima, pilotima, inženjerima, vojnicima mobilnih vatrogasnih grupa i "svima koji se zaista bore za Ukrajinu i za rezultate".

21.50 Pavel: Još ima prostora za efikasniju pomoć Ukrajini

Predsednik Češke Petr Pavel poručio je danas da još ima prostora za veću i efikasniju pomoć Ukrajini, jačanje antiruskih sankcija i slabljenje sposobnosti ruske industrije da podrži rat. "Otvoreni sukob je poguban put za sve. To se odnosi i na Rusiju, koja je danas svakako slabija i krhkija nego pre 2022. godine", rekao je Pavel na otvaranju 19. godišnje konferencije o bezbednosti Globsec u Pragu. On je pomenuo i ulogu Kine, koja je, prema njegovim rečima, u najjačoj poziciji da pomogne da se prekine ruska agresija na Ukrajinu.

21.40 Zelenski: Ukrajina mora da stekne sposobnost da uništi rusku avijaciju u njenim bazama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina mora da stekne sposobnost da uništi rusku avijaciju u njenim bazama. "Konačno, moramo stati na kraj ruskoj terorističkoj taktici. Ukrajina mora da stekne sposobnost uništavanja ruskih aviona u njihovim bazama. U Harkovu su trenutno u toku spasilačke operacije na mestima pogođenim ruskim bombama. Nažalost, ima žrtava", naveo je Zelenski u večerašnjem video obraćanju. On je naveo da je veliki broj povređenih u ruskom napadu i da spasilačke ekipe daju sve od sebe da spasu što više života.

19.57 Tajani: Mi smo uz Kijev, ali nismo u ratu sa Moskvom

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antoni Tajani izjavio je danas da je Italija "uz Ukrajinu bez ikakvih ako i ali" i da "nije u ratu sa Rusijom". "Pružili smo vojnu, političku i humanitarnu pomoć, sa devet paketa mera. Bićemo domaćini konferencije o rekonstrukciji u junu 2025, raditi na mirovnoj konferenciji. Ali mi nismo u ratu sa Rusijom. Kakvo ovlašćenje da damo da se bombarduje Moskva? Koja bi bila granica? Moramo biti ozbiljni, izbegavajući svaku moguću eskalaciju. I to radimo od prvog dana", rekao je Tajani u intervjuu za Korijere dela sera.

19.55 Zelenski smenio komandanta vazduhoplovstva Oružanih snaga Oleščuka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je smenio komandanta vazduhoplovstva Oružanih snaga Mikolu Oleščuka. Vest o smeni prenela je ukrajinska agencija Unian. Drugi detalj, kao ni razlog smene, za sada nisu objavljeni.

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

 

19.40 Šef litvanske diplomatije savetuje Ukrajini da i dalje drži vojne planove u tajnosti

Šef litvanske diplomatije Gabrielius Landsbergis izjavio je da bi Ukrajina trebalo da i dalje drži svoje vojne planove u tajnosti radi njihove bolje efikasnosti, preneli su danas ukrajinski mediji. On je dodao da i Kijev i zapadne zemlje treba da izbegavaju da u svojim komunikacijama iznose konkretne detalje o svojim planovima, prenela je Ukrajinska Pravda. Landsbergis se, učestvujući na konferenciji GLOBSEC, složio sa svojim kolegama da je ukrajinska ofanziva u ruskom regionu Kurska bila veoma uspešna odluka.

19.17 Ministarstvo: Slovenija za sada neće obučavati trupe na teritoriji Ukrajine

Slovenija za sada neće obučavati vojnike na teritoriji Ukrajine, a Ljubljana je u okviru misije EU izvršila obuku 800 ukrajinskih trupa, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva odbrane Damir Črnčec posle neformalnog sastanka ministara odbrane EU u Briselu. On je novinarima rekao da su ukrajinski vojnici obučeni da budu vojni inženjeri, bolničari i nišandžije, prenela je agencija STA.

Prema vladinoj odluci, u misiji može da učestvuje do trideset slovenačkih instruktora vežbe, dok realan broj varira, a ministarstvo ne vidi potrebu da se njihov broj poveća. Iako je bilo predloga da se ukrajinski vojnici obučavaju u Ukrajini, Črnčec je rekao da, iako ne vidi potrebu za tim, o ovoj opciji se još nije razgovaralo u Sloveniji.

18.57 Zelenski: Uz dozvolu za gađanje ruskih aviona, ne bi bilo udara na Harkov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da se ruski napad na civilne kuće u Harkovu ne bi dogodio da je Ukrajina imala dozvolu da napadne ruske vojne letelice.

"Ruski napad na Harkov je samo na ljude, na obične kuće. U akciju spasavanja uključene su sve službe. Hvala svima koji trenutno pomažu da se spasu životi. Ovaj udar izveden ruskom vođenom vazdušnom bombom. Udarac koji se ne bi desio da su naše odbrambene snage bile u stanju da unište ruske vojne letelice tamo gde se nalaze. Potrebna su nam snažna rešenja naših partnera da zaustavimo ovaj teror", napisao je Zelenski na Telegramu.

On je istakao da je to apsolutno pravedna potreba i da nema racionalnog razloga za ograničavanje Ukrajine u odbrani.

"Potrebne su nam sposobnosti dugog dometa. Za Ukrajinu nam je potrebna primena sporazuma o protivvazdušnoj odbrani. Ovo spasava živote", istakao je ukrajinski predsednik.

18.40 Robles: Ukrajina ne može da koristi špansko oružje za napade na rusku teritoriju

Madrid neće dozvoliti Ukrajini da koristi špansko oružje za napade na teritoriju Ruske Federacije, dok će Kijevu nastaviti da šalje oružje i materijal u svrhu odbrane, izjavila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles.

"Ono što Španija šalje je oružje i materijal sa odbrambenom namenom, koji nema domet da bi mogao da napadne rusku teritoriju. Dakle, Španija poštuje odluke drugih zemalja, poštuje stav Ukrajine, ali nema govora o ovlašćenju da se na ovaj način koristi materijal koji Španija šalje", rekla je ona pre sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane EU.

17.55 U ruskom napadu na Harkov poginulo pet, povređeno 47 osoba

U ruskim vazdušnim udarima na Harkov poginulo je pet, a povređeno najmanje 47 osoba, saopštio je načelnik harkovske Oblasne vojne uprave (OVA) Oleg Sinegubov.

"U granatiranju Harkova 20 povređenih je u teškom ili izuzetno teškom stanju. Ima žrtava sa amputacijama. Imamo informacije o 40 ranjenih civila. Pet mrtvih. Među njima je i 14-godišnja devojčica", naveo je Sinegubov na Telegramu.

On je naveo da je akcija spasavanja u toku i da sve specijalizovane službe rade u pojačanom režimu.

U narednoj objavi Sinegubov je naveo da je broj ranjenih porastao na 47.

Prema OVA, ruske trupe su napale pet lokacija.

Glavni regionalni tužilac za Harkov Aleksandar Filčakov rekao je da su ruske snage izvršile udar iz sela Dubove u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije.

"Ovo naselje se nalazi 25 kilometara od državne granice. Neprijatelj je koristio Su-34", rekao je Filčakov.

17.25 Ukrajina pozvala Mongoliju da uhapsi Putina po nalogu MKS tokom posete u septembru

Ukrajina je danas pozvala mongolske vlasti da uhapse ruskog predsednika Vladimira Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda prilikom njegove posete 3. septembra, dok je Kremlj saopštio da ne postoji zabrinutost vezana za taj put.

"Pozivamo mongolske vlasti da ispoštuju obaveznu međunarodnu poternicu i prebace Putina Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova u Telegramu.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ima "odličan dijalog sa našim prijateljima u Mongoliji", prenosi Rojters.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je došlo do razgovora sa mongolskim vlastima o nalogu MKS-a, Peskov je istakao da su "svi aspekti detaljno razmotreni". MKS je u martu prošle godine izdao nalog za hapšenje Putina, optužujući ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

17.20 Borelj: EU će obučavati vojnike blizu Ukrajine, ne na njenoj teritoriji

Ministri odbrane Evropske unije složili su se da obuka ukrajinskih snaga treba da se odvija što je moguće bliže Ukrajini, ali ne i na teritoriji te zemlje, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Govoreći nakon sastanka ministara u Briselu, Borelj je takođe napomenuo da su se zvaničnici složili da misija EU treba da ima za cilj da obuči 75.000 ukrajinskih vojnika do kraja godine. EU je do sada obučila 60.000 ukrajinskih trupa.

16.10 Dva kolumbijska borca koja su se borila u Ukrajini izručena Rusiji

Ruska Federalno-bezbednosna služba (FSB) saopštila je danas da je uhapsila dvojicu kolumbijskih državljana zbog borbi na strani Ukrajine, nakon što su, prema izveštajima medija na španskom jeziku, pritvoreni tokom presedanja u Karakasu, a potom ih venecuelanske vlasti izručile Moskvi. FSB je saopštio da je otkriveno da su muškarci nosili dokumente ''koji potvrđuju nezakonite aktivnosti“ i odeću povezanu sa Karpatskom sečom, bataljonom koji uključuje strane borce u Ukrajini.

U sredu je moskovski sud poslao muškarce u istražni zatvor Lefortovo, u Moskvi, dok se protiv njih vodi istraga zbog plaćenog učešća u oružanom sukobu, za koji je u Rusiji maksimalna kazna do 15 godina zatvora. FSB je takođe objavio snimak na kojem dvojicu muškaraca vode niz hodnik pognutih glava i identifikuju se na kameri, prenosi Politiko.

11.42 Jedna osoba poginula, najmanje 8 povređeno u ruskom napadu dronom na Sumi

Jedna osoba je poginula, a najmanje osam povređeno u ruskom napadu na grad Sumi na severoistoku Ukrajine, saopštile su danas lokalne vlasti.

Kako se navodi, u napadu je oštećena fabrika u tom gradu, a došlo je i do požara zbog čega je lokalno stanovništvo pozvano da ne izlazi iz kuća, prenosi "Reuters".

Ukrajinsko javno tužilaštvo saopštilo je da fabrika proizvodi ambalažu za hranu za bebe, sokove i proizvode za održavanje domaćinstva.

U ruskom napadu dronom na industrijski objekat u Poltavi, u centralnoj Ukrajini, nije bilo žrtava, saopštio je načelnik Poltavske oblasti Filip Pronin.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile 12 od ukupno 18 dronova koje je Rusija lansirala tokom noći.

Rusija je tokom noćašnjeg napada koristila i rakete "iskander-M", navode vazduhoplovne snage Ukrajine.

Tanjug/AP/Ukrainian Emergency Service

 

07.22 Rusko Ministarstvo odbrane: Uništeno 18 ukrajinskih dronova iznad Rusije

Ruska vojska saopštila je da su tokom noći njeni sistemi PVO presreli i uništili 18 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Krima, Brjanske, Kaluške i Belgorodske oblasti 

Precizirano je da je 11 bespilotnih letelica oboreno nad teritorijom Brjanske oblasti, četiri iznad Kaluške oblasti, dve bespilotne letelice su uništene iznad Krima i jedna iznad Belgorodske oblasti, ​​prenosi agencija RIA Novosti.

Rusko ministarstvo navodi i da je helikopter ruske vojske Mi-28NM izveo  raketni udar i uništio ljudstvo i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom regionu Kurske oblasti.

06.50 Ukrajina potvrdila smrt pilota u padu borbenog aviona F-16

Ukrajinska vojska potvrdila je da se borbeni avion F-16 srušio dok se približavao meti tokom ruskog napada u ponedeljak, a da je pilot poginuo u incidentu.

''Veza sa jednom od letelica je izgubljena dok se približavala sledećoj meti. Kako se kasnije ispostavilo, avion se srušio, pilot je poginuo'', navodi se u saopštenju ukrajinskog Generalštaba.

Ukrajinska vojska je dodala da su četiri ruske rakete oborene vazdušnim oružjem, prenosi Reuters.

06.45 CNN: Američki avion F-16 srušio se u Ukrajini, pilot poginuo

Borbeni avion američke proizvodnje F-16 se srušio u Ukrajini u ponedeljak, a pilot je poginuo, prenosi CNN. Ukrajinska vojska ne veruju da je pad aviona izazvala greška pilota, rekao je neimenovani ukrajinski izvor za CNN.

Pilot Aleksij Mes poginuo je u padu dok je ''odbijao najveći vazdušni napad“ Rusije na Ukrajinu, rekao je izvor, dodajući da je pilot sahranjen. 

06.40 Grosi: Situacija u oko NE Zaporožje ostaje izuzetno složena

Situacija u vezi sa nuklearnom bezbednošću i zaštitom Zaporoške nuklearne elektrane ostaje izuzetno složena, izjavio je pred posetu objekta generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi. On je apelovao na to da se po svaku cenu izbegne nuklearna katastrofa.

"Dve godine nakon što sam pokrenuo našu misiju na najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, ova misija je potrebnija nego ikada. Kao što su pokazali nedavni izuzetno zabrinjavajući incidenti, situacija sa nuklearnom bezbednošću i zaštitom na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani ostaje izuzetno teška", rekao je Grosi, saopštio je IAEA.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

06.30 Kuleba: Saveznici treba da odrade više povodom isporuka sistema PVO Ukrajini

Ukrajinski saveznici moraju da urade više da kada je u pitanju isporuka obećanih sistema PVO, kako bi se ukrajinski vazdušni prostor zaštitio od ruskih napada, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u Briselu.

"Ostvaren je dobar napredak i objavljena su saopštenja, ali opet, neki sistemi Patriot su najavljeni i još nisu isporučeni", rekao je Kuleba, govoreći zajedno sa visokim predstavnik EU Žozepom Boreljom uoči sastanka šefova diplomatija EU.

06.20 Podignuta optužnica protiv bivšeg zamenika ministra odbrane Rusije

Ruski vojni sud podigao je optužnicu protiv bivšeg zamenika ministra odbrane Pavela Popova za prevaru, jer je protivpravno koristio sredstva Parka Patriot, za čiji je rad bio odgovoran, izjavila je zvanična predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

''On se sumnjiči da je počinio krivično delo iz dela 4 člana 159 Krivičnog zakonika Rusije (prevara)", pojasnila je ona za RIA Novosti.

U šemi su navodno učestvovali i direktor parka Vjačeslav Ahmedov i zamenik načelnik Glavne uprave za inovativni razvoj Ministarstva odbrane Vladimir Šesterov.

06.07 Holandija dala zeleno svetlo Kijevu: Može da koristi F-16 na teritoriji Rusije

Holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans rekao je da Ukrajina sme da koristi oružje koje je dobila od Holandije na teritoriji Rusije, uključujući lovce F-16. On je napomenuo da je uslov za korišćenje oružja to da ono bude upotrebljeno u skladu sa pravilima ratovanja.

"Prema pravilima ratovanja, ako Ukrajina bude napadnuta iz Rusije, Ukrajina takođe može da napadne vojne ciljeve. Za F-16, to bi značilo da ako, na primer, raketa bude ispaljena iz Rusije, možete da je presretnete i iznad Rusije sa F-16", naveo je Brekelmans.

Komentari (0)

Evropa