Evropa

Nemačka kompanija želi da iskopava litijum u Saksoniji, veruje se da su zalihe u tim područjima veće od očekivanih

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2024

-

14:32

Nemačka kompanija želi da iskopava litijum u Saksoniji, veruje se da su zalihe u tim područjima veće od očekivanih
Nemačka kompanija želi da iskopava litijum u Saksoniji, veruje se da su zalihe u tim područjima veće od očekivanih - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kompanija Cinvald litijum (Zinnwald Lithium) planira da u planinskom području nemačke savezne države Saksonije u gradu Altenbergu izgradi rudnik litijuma pod zemljom i veruje da su zalihe ovog metala veće nego što se prvobitno očekivalo.

Pomenuta rudarska kompanija je u prethodne dve godine obavljala istražne radove i došla do zaključka da umesto 125.000 tona litijuma, koliko su prvobitno procenjivali, nalazište verovatno sadrži 429.000 tona ovog metala, saopštio je njen generalni direktor Marko Ulig za nemački Bild.

Kompanija želi da proizvodi do 18.000 tona litijum hidroksida godišnje, što je dovoljno za oko 800.000 električnih automobila.

"Na ovaj način takođe dajemo važan doprinos energetskog tranziciji i mobilnosti, kao i zaštiti klime", dodaje Ulig i najavljuje da bi iskopavanje moglo da počne do kraja decenije.

Procenjuje se da bi novi projekat otvorio do 400 novih radnih mesta, kao iz oblasti logistike i inženjeringa do geologije i geodezije.

Za ceo projekat je potrebno više od 500 miliona evra, a kompanija Cinvald litijum je do sada uložila oko 25 miliona evra, prenosi Bild.

Altenberg se nalazi blizu granice sa Češkom, a ova oblast je oblast je još od srednjeg veka bila poznata po rudarstvu.

Do 2030. godine Evropska unija želi da pokrije desetinu svojih potreba za strateškim sirovinama iz sopstvene proizvodnje, među kojima je i litijum koji je neophodan za energetsku tranziciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa