Evropa

Ko su dve žene sa Balkana koje su glavni favoriti za mesto zamenika generalnog sekretara NATO?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, Kosovo online

27/08/2024

-

18:05

Ko su dve žene sa Balkana koje su glavni favoriti za mesto zamenika generalnog sekretara NATO?
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Pre nego što zvanično stupi na dužnost generalnog sekretara NATO, Mark Rute će morati da "prelista" nekoliko biografija u potrazi za svojim zamenikom i "desnom rukom". Kako se očekuje, aktuelni zamenik Mirčea Džoana, koji je na toj funkciji od 2019, podneće ostavku kako bi se kandidovao na predsedničkim izborima u Rumuniji u novembru. Očekivanja su i bi ovog puta na jednu značajnu poziciju u NATO konačno trebalo da dođe jedna žena i to iz istočne Evrope, pa se stoga govori i o nekim imenima, među kojima se ističu bivša makedonska ministarka odbrane Radmila Šekerinska, kao i bivša zamenica bugarskog premijera i nekadašnja evropska komesarka Marija Gabrijel.

Mark Rute stupa na dužnost 2. oktobra, a kako piše Politico, visoki diplomata NATO iz Zapadne Evrope rekao je da postoji opšti konsenzus među saveznicima da bi neko sa istoka kontinenta trebalo da bude imenovan za Ruteovog zamenika. I bivša portparolka NATO Oana Lungeska tvrdi da će to biti žena.

"Mesto bi zaista moglo pripasti ženi iz istočne Evrope", rekla je Lungesku.

Ime bivše makedonske ministarke naširoko se pominje, prema rečima diplomata, a ako bi bila izabrana, Šekerinska bi bila i najviši zvaničnik NATO ikada iz regiona Zapadnog Balkana, van Evropske unije. Severna Makedonija je, inače, pristupila NATO alijansi pre četiri godine, a upravo je Šekerinska imala jednu od ključnih uloga na putu ka tom članstvu.

profimedia

 

Majda Ruge, viša saradnica u Evropskom savetu za spoljne poslove, smatra da je Šekerinska "idealan kandidat".

"Za sledećeg (zamenika generalnog sekretara), NATO-u će biti potrebna visoka figura koja je veoma kompetentna, mudra, pametna oko Rusije i takođe razume izazove na Zapadnom Balkanu. Radmila Šekerinska se savršeno uklapa u taj profil", rekla je Ruge, koja je ekspertkinja za region Balkana. 

Još jedan kandidat je Marija Gabrijel, tvrde neimenovani zvaničnici. Ni ona, kao ni Šekerinska nisu ništa zvanično saopštavale, a komentar nisu dali ni sam NATO, kao ni delegacije Severne Makedonije i Bugarske. 

Koja imena se još pominju?

I dok se Šekerinska  Gabrijel smatraju dvema glavnim kandidatkinjama, pred Ruteom su i druge mogućnosti. Interesantno je da je početkom juna turski portal Firtina Haber naveo da je devet članica NATO za tu funkciju kandidovalo bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

profimedia

 

 

Poljska i Turska, zemlje sa ozbiljnim vojnim establišmentima, takođe razmatraju da ponude svoje kandidate. Međutim, Poljska je opterećena sukobima između predsednika Andžeja Dude i premijera Donalda Tuska.

Uloga zamenika generalnog sekretara NATO dobila je na značaju tokom poslednje decenije, napominje Oana Lungesku. Nosilac ove funkcije zamenjuje svog šefa i predsedava dva puta nedeljno sastancima sa 32 ambasadora u Severnoatlantskom savetu, ili na svakom vanrednom sastanku, uključujući Savet NATO-Ukrajina.

I dok region Zapadnog Balkana zaslužuje da ima zamenika generalnog sekretara NATO, izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić smatra da takav scenario nije realan.

"Mnogi političari su ne samo sposobni nego i zaslužni za takvo pozicioniranje poput Mila Đukanovića koji je praktično svojim narativom uveo Crnu Goru u NATO. Međutim, u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji to ne očekujem. Očekivao bih da zamenik generalnog sekretara NATO bude izabran iz neke od zemalja sa istočnog krila NATO. Podsetiću da jedna Poljska sada odvaja više od četiri posto bruto-nacionalnog dohotka. To svi građani znaju i formalno ili neformalno zaslužili bi takvu poziciju", rekao je on za Kosovo online.

Lunić ističe da bez obzira ko bude izabran, Zapadni Balkan za NATO ostaje od strateškog značaja i da je to u više navrata jasno naglašeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa