Evropa

Zelenski potpisao zakon o ratifikaciji Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2024

-

13:26

Zelenski potpisao zakon o ratifikaciji Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda
Zelenski potpisao zakon o ratifikaciji Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda - Copyright Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je potpisao zakon o ratifikaciji Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i njegovim izmenama, objavljeno je na sajtu Vrhovne rade (parlamenta) Ukrajine.

Ukrajinska Vrhovna rada usvojila je 21. avgusta zakon o ratifikaciji Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i njegove amandmane, u okviru priprema Ukrajine da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), prenosi Ukrinform.

Rimski statut će za Ukrajinu stupiti na snagu prvog dana u mesecu nakon 60 dana od dana deponovanja instrumenta o ratifikaciji kod generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Dokumentom o ratifikaciji Rimskog statuta predviđeno je da Ukrajina sedam godina neće priznati nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine ako se radi o građanima te zemlje, navodi Ukrinform.

Nakon stupanja na snagu ovog zakona i Rimskog statuta, Ukrajina će postati punopravni član Međunarodnog krivičnog suda i moći će da učestvuje u Skupštini država potpisnica MKS-a.

Takođe, Kijev će moći da imenuje svoje kandidate za poziciju sudije, odobri izdvajanje budžeta MKS-a kako bi se obezbedila istraga navodnih ruskih zločina u Ukrajini, da učestvuje u izborima sudija i drugih izabranih zvaničnika i da utiče na razvoj promena Rimskog statuta.

Ukrajina je potpisala Rimski statut u januaru 2000. godine, ali ga do sada nije ratifikovala. Do sada su 124 države ratifikovale Rimski statut.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa