Evropa

Eksplozije na Severnom toku opet u fokusu: Izdat nalog za hapšenje, ali to je izazvalo tenzije između Nemačke i Poljske

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Reuters, WSJ, DW

16/08/2024

-

16:02

Eksplozije na Severnom toku opet u fokusu: Izdat nalog za hapšenje, ali to je izazvalo tenzije između Nemačke i Poljske
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Eksplozije na gasovodu "Severni tok" ponovo su u centru svetske pažnje, a u najnovijem spletu pokušaja da se dođe do istine, Berlin je Poljskoj uputio nalog za hapšenje osumnjičenog Ukrajinca po imenu "Volodimir Z". On, međutim, više nije u Poljskoj, rekao je poljski tužilac za Reuters, a uspeo je, kako dodaje, da ode jer Nemačka nije uvrstila njegovo ime u bazu podataka o osobama koje su tražene.

Veliki gasovod, koji se sastoji od gasovoda "Severni tok 1" i "Severni tok 2", prenosio je prirodni gas iz Rusije u Nemačku ispod Baltičkog mora. Oštećen je eksplozijama u septembru 2022. godine, sedam meseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, što ga je stavilo van pogona i pogoršalo energetsku krizu u Evropi.

U početku su mnogi prstom upirali baš u Rusiju, pominjale su se i proukrajinske grupe, a neki su išli daleko da su navodili čak i umešanost CIA. Nemačka, Danska i Švedska su otvorile istragu o incidentu, a Šveđani su pronašli tragove eksploziva na nekoliko objekata pronađenih na mestu esplozije, potvrđujući da je sabotaža bila namerna. Švedska i Danska su istragu zatvorile u februaru ove godine, bez ijednog osumnjičenog.

Kako piše Reuters, nemački istražitelji veruju da je Volodimir Z. (puno prezime Zuravlev, kako je objavio Politico), ukrajinski ronilac, bio deo tima koji je postavio eksploziv. To su objavili SZ, list Die Zeit, kao i ARD, pozivajući se na neimenovane izvore.

Portortparolka Poljskog nacionalnog javnog tužilaštva Ana Adamijak navela je da su nemačke vlasti u junu poslale evropski nalog Okružnom tužilaštvu u Varšavi za Volodimirom Z. u vezi sa postupkom koji se protiv njega vodi u Nemačkoj. 

"Na kraju, Volodimir Z. nije priveden jer je početkom jula napustio poljsku teritoriju, prešavši poljsko-ukrajinsku granicu. Slobodan prelazak poljsko-ukrajinske granice od strane pomenutog lica bio je moguć jer ga nemačke vlasti nisu uvrstile u bazu podataka o traženim osobama, što je značilo da poljska granična kontrola nije imala saznanja i osnova da ga privede", navela je ona u pisanom odgovoru za Reuters.

Tanjug/AP/Swedish Coast Guard

 

Bračni par, muškarac i žena, ukrajinski istruktori ronjenja, takođe su identifikovani u nemačkoj istrazi, ali do sada za njima nisu izdati nalozi za hapšenje. Ova žena je u sredu rekla televiziji Welt da ni ona, ni njen suprig nisu umešani i da je bila u Kijevu u vreme napada na gasovod.

Menja li ovo odnos Berlina i Kijeva?

I ukrajinska i poljska vlada, inače, prozvale su Nemačku zbog "sporosti" u delovanju na osnovu dobijenih informacija.

Prema poslednjim dostupnim informacijama, Volodimir Z. živi u selu nadomak Varšave. Međutim, nakon što je krajem juna raspisana poternica on je zspeo da se "iskrade" iz zemlje preko granice sa Ukrajinom, a samim tim i da one na teritoriju koja nije Evropska unija, prenosi Deutsche Welle.

"Do kakvih god zaključaka da dođe istraga o postavljanju eksploziva na gasovod Severni tok, to ne menja činjenicu da Rusija vodi agresivni rat protiv Ukrajine, suprotan međunarodnom pravu", izjavio je zamenik portparola nemačke vlade Volfgang Bihner na konferenciji za novinare u Berlinu u sredu 14. avgusta, na dan kada su mediji objavili da je za ukrajinskim državljaninom Volodimirom Z. raspisana poternica.

Činjenica da je nalog za hapšenje izdat na ime ukrajinskog državljanina neće negativno uticati na odnose Berlina i Kijeva, ocenio je Bihner odgovarajući na pitanje novinara DW.

Printscreen/tv2bornholm.dk

 

"Jedno nema veze s drugim. U jednom slučaju govorimo o pravosudnoj istrazi koja ima krivičnu komponentu, ali ta istraga nema nikakve veze s tim što će Nemačka, kako je kancelar više puta rekao, pomagati Ukrajini koliko god je potrebno u njenoj odbrambenoj borbi protiv Rusije, koja protiv nje vodi agresivni rat“, tvrdi portparol nemačke vlade", tvrdi portparol nemačke vlade.

WSJ: Ukrajinski tim odgovoran za eksplozije

Američki Wall Street Journal objavio je, inače, analizu u kojoj navodi da je mali ukrajinski diverzantski tim digao u vazduh gasovod u operaciji koju je prvobitno odobrio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, i koja je uprkos tome što je bila "sasečena" - ipak nastavljena. Portparol ukrajinskog predsednika je negirao te tvrdnje.

Prema tvrdnjam WSJ, u operaciji su učestvovali mali jedrenjak i tim od šest ljudi, kombinacija ukrajinskih vojnika i civila sa relevatnom stručnošću. Operacija je finansirana privatno, ali je njom rukovodio vojni general, koji je izveštavao tadašnjeg vrhovnog komandanta oružanih snaga Valerija Zalužnog. Zelenski je navodno odobrio plan, ali je kasnije odustao nakon što je CIA saznala za to i zatražila od Kijeva da ga otkaže, prema izvorima WSJ. Bez obzira na to, kako se tvrdi u izveštaju, Zalužni je nastavio sa misijom.

Zalužni, sada ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji, rekao je za WSJ da ne zna ništa o operaciji i optužbe nazvao "pukom provokacijom".

Ukrajina je, kako podseća Guardian, uvek poricala umešanost u slučaj, a u četvrtak je portparol Zelenskog ponovo optužio Rusiju da je izela sabotažu.

"Takav čin se može izvesti samo uz obimbe tehničke i finansijske resurse... A ko je sve to posedovao u vreme napada? Samo Rusija", rekao je Mihailo Podoljak za Reuters.

Druge ukrajinske agencije takođe su negirale umešanost vlade. Visoki zvaničnik SBU, ukrajinske službe bezbednosti, rekao je za WSJ da Zelenski "nije odobrio sprovođenje takvih akcija na teritoriji trećih zemalja i nije izdao naređenja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa