Evropa

Rusija formirala Koordinacioni savet za bezbednost pograničnih regiona

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2024

-

19:32

Rusija formirala Koordinacioni savet za bezbednost pograničnih regiona
Andrej Belousov - Copyright Tanjug/AP/Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je formirala Koordinacioni savet za vojnu bezbednost u pograničnim regionima, a prvim sastankom je predsedavao ministar odbrane Andrej Belousov.

"Po mom nalogu, u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije formiran je Koordinacioni savet za vojnu bezbednost pograničnih teritorija - Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti, čiji je cilj povećanje efikasnosti sveobuhvatne podrške trupama koje rešavaju probleme pokrivanja državne granice, zaštite teritorije i stanovništva regiona“, naveo je Belousov, saopštilo Ministarstvo odbrane.

Ključni zadatak tela je da vojnicima obezbedi oružje, prenosi RIA Novosti.

Pored toga, Savet će obezbediti inženjerski razvoj regionalnih teritorija, vojno-medicinsku podršku, pomoć civilnim vlastima u evakuaciji stanovništva, pravovremeno informisanje i obezbeđenje zaštite u okviru ovih procesa, kao i preduzimanje dodatnih mera za obezbeđenje zaštite civilnog stanovništva. stanovništva i infrastrukture od napada bespilotnim letelicama i neprijateljskog granatiranja.

Novo telo će se sastajati jednom nedeljno

 

Istovremeno, Savet za vojnu bezbednost u pograničnim regionima ne zamenjuje operativnu kontrolu dejstava trupa. 

Belousov je naglasio da to ostaje zadatak komande grupe Sever, kao i Generalštaba.

Savet obuhvata specijalizovane zamenike ministara odbrane, šefove organa vojne komande i kontrole, predstavnike Generalštaba, načelnike Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti. 

Novo telo će se sastajati najmanje jednom nedeljno.

"Nastojaćemo da pitanja rešavamo brzo i bez odlaganja, očekujem da će informacije sa terena biti dostavljene u okviru Saveta promptno i istinito“, naglasio je Belousov.

Ukrajinske vojne snage 6. avgusta su izvršile invaziju na teritoriju Kurske oblasti, a Moskva tvrdi da je napredovanje Kijeva zaustavljeno. 

Iz ove oblasti evakuisano je više hiljada stanovnika.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa