Evropa

Habek zainteresovan da bude kandidat Zelenih za kancelara Nemačke

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2024

-

16:15

Habek zainteresovan da bude kandidat Zelenih za kancelara Nemačke
Habek zainteresovan da bude kandidat Zelenih za kancelara Nemačke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vicekancelar i ministar ekonomije Nemačke Robert Habek nagovestio je da je zainteresovan da bude kandidat Zelenih za kancelara Nemačke na saveznim izborima 2025. godine.

"Želeo bih da preuzmem tu odgovornost“, rekao je Habek u intervjuu za podkast briselskog portala "Politico".

On je, nakon što su Zeleni pretrpeli poraz na izborima za Evropski parlament u junu ove godine i suočili se sa padom popularnosti od prethodnih saveznih izbora 2021. godine, priznao da bi povratak bio težak, uporedivši Zelene sa fudbalskim klubom koji gubi 4-0.

Istovremeno je upozorio na opasnost od porasta populizma u Nemačkoj, uoči izbora u tri savezne istočne nemačke države u septembru, na kojima, prema anketama, dobro stoje krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) i levičarski populistički Savez Sare Vagenkneht.

Habek smatra da oni "seku stubove ove republike".

"Oni zaista žele da sistem učine punim rupa, da ga toliko destabilizuju da na kraju uvedu potpuno drugačiji sistem", rekao je Habek.

Kada je reč o nedavnim sporovima unutar vladajuće koalicije tri partije u Nemačkoj, uključujući po pitanju budžeta, Habek je ocenio da je očigledno da koalicija ima velikih problema da pronađe zajednički jezik, ali je irazio uverenje da će se lideri koalicije dogovoriti oko novog nacrta budžeta do kraja nedelje.

Unutar vladajuće koalicije Nemačke, koju čine Socijaldemokratska partija kancelara Olafa Šolca, Zeleni i Stranka slobodnih demokrata (FDP), došlo je do neslaganja, posebno nakon što je ministar finansija iz redova FDP Kristijan Lindner ranije ovog meseca doveo u sumnju nacrt sporazuma o budžetu za 2025. godinu, koji su lideri koalicionih partija sastavili nakon pregovora koji su trajali celu noć.

Od tada su, kako navodi Politko, političari FDP dali niz predloga koji su, kako se čini, imali za cilj da iritiraju ekološki nastrojene Zelene, uključujući predloge da gradovi budu više prijateljski nastrojeni prema automobilima i da parkiranje bude jeftinije.

Političari FDP-a su, takođe, predložili smanjenje socijalne pomoći i ukidanje Ministarstva za razvoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa