Evropa

Nemački Zeleni pozvali EU da ukine kontrole na unutrašnjim granicama

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2024

-

15:20

Nemački Zeleni pozvali EU da ukine kontrole na unutrašnjim granicama
Nemačka granica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački političari iz stranke Zelenih uputili su otvoreno pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kojem su pozvali EU da ukine kontrole na nekoliko nemačkih graničnih prelaza jer smatraju da se time krši Šengenski sporazum.

Oni su u pismu izrazili zabrinutost u vezi sa stacionarnim graničnim kontrolama koje je uvelo nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova na granicama sa Poljskom, Češkom, Austrijom i Švajcarskom i poručili da se ove kontrole moraju obustaviti nakon završetka dva sportska događaja.

Nemačka vlada registrovala je za proveru nekoliko graničnih prelaza kao izuzetke od Šengenske zone putovanja bez granica kako bi se zaustavile neregularne migracije, a Zeleni su u pismu kritikovali kontrole unutrašnjih granica i izrazili zabrinutost zbog ugrožavanja Šengenske zone.

U pismu se tvrdi da trenutne kontrole nisu u skladu sa pravilima koja važe za izuzetke od pravila Šengena, prenosi Evroaktiv.

Među potpisnicima pisma su poslanici Evropskog parlamenta Ana Kavacini i Erik Markuard, kao i članovi nemačkog parlamenta Filic Polat i Marsel Emerih.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer uvela je u oktobru prošle godine stacionarne kontrole na granicama sa Češkom, Poljskom i Švajcarskom zbog porasta ilegalnih prelazaka granice, dok provere na granici sa Austrijom traju od 2015. godine.

Privremene kontrole na svim nemačkim granicama tokom Evropskog fudbalskog prvenstva i na francusko-nemačkoj granici tokom Olimpijskih igara dovele su do poziva da se kontrole svuda registruju kao trajni izuzeci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa