Evropa

Vojnom paradom u Varšavi proslavljena godišnjica pobede protiv Crvene armije

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2024

-

17:56

Vojnom paradom u Varšavi proslavljena godišnjica pobede protiv Crvene armije
Vojnom paradom u Varšavi proslavljena godišnjica pobede protiv Crvene armije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Članica NATO Poljska danas vojnom paradom obeležava praznik Oružanih snaga i istovremeno odaje počast istorijskoj pobedi nad Crvenom armijom iz 1920. godine.

Na paradi povodom praznika Oružanih snaga učestvuju moderni tenkovi i druga oprema koja bi trebalo da odvrati pretnju koju Poljska vidi u današnjoj Rusiji, prenosi AP.

Poljskim vojnicima će se priključiti i jedan broj pripadnika američke vojske, kao i drugih savezničkih zemalja. 

Jedan deo novog poljskog oružja zamenjuje opremu ruske i sovjetske proizvodnje koja je poslata susednoj Ukrajini nakon početka ruskog napada 2022.

Poljska je od stupanja u NATO radila na modernizaciji svoje vojske, a ti napori su intenzivirani posebno posle 2022. zbog pojačanih strahovanja duž čitavog istočnog krila Alijanse, navodi AP.

Poljska je ranije ove nedelje potpisala sporazum vredan 10 milijardi dolara sa američkom vladom o nabavci 96 borbenih helikoptera Apač.

Današnji praznik se poklapa sa godišnjicom bitke za Varšavu iz 1920. u kojoj su poljski vojnici porazili ruske boljševičke snage i zaustavile njihovo napredovanje ka zapadu Evrope.

Poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjiak-Kamiš uputio je vojnicima pismo u kojem navodi da je današnji praznik podsetnik “na najslavnije epizode istorije poljske vojske, kao i na cenu nezavisnosti i slobode”.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa